לאיגוד יש עודפי כספים. מה הוא הרכב תיק הנכסים המומלץ על ידי רו"ח של ההסתדרות הרפואית?
לאחרונה נפתח שירות נוסף בהר"י, המאפשר לאיגודים לקבל בדיקה וייעוץ לעניין תיק ההשקעות של עודפי הכספים של הארגון.
מכל מקום, מצאנו לנכון להביא בפניכם הוראות כלליות שניתנו על ידי רו"ח אלי שפלר, מבקר פנימי ממשרד רואי חשבון שרוני שפלר ושות' העובד עם הר"י:
המשך החזקת ניירות ערך על ידי האיגוד
המלצתנו לאיגוד היא שלא להחזיק ניירות ערך בעתיד, לאור העובדה שמדובר בגוף ציבורי וההחזקה בניירות ערך עלולה לגרום לתנודות מהותיות בשווי תיק ניירות הערך (רווחים או הפסדים) אשר נרכשו בכספי החברים באיגוד.
במידה ובחשבון האיגוד קיימים ניירות ערך, אנו ממליצים לבחון עם יועץ ההשקעות של הבנק, את העיתוי המדויק למימוש תיק ניירות הערך, ובכל מקרה לא להשהות את מימוש התיק תקופה העולה על שבועות ספורים (6-4 שבועות לכל היותר).
פירוט ההשקעות המותרות למורשי החתימה לביצוע על מנת לשמור על ערך כספי החברים בצורה המיטבית
אם פעילות האיגוד מאוזנת מדי שנה, כלומר אין הפרש מהותי בין התקבולים והתשלומים ויתרת הכספים שנצברה, נובעת מעודפי תקבולים בכל השנים הקודמות ואין צפי כי יעשה בחלק ניכר מכספים שימוש במהלך השנה השוטפת, אנו ממליצים כי הכספים יושקעו באפיקי השקעה סולידיים כמפורט להלן:
1. אגרות חוב: מומלץ להשקיע אך ורק באגרות חוב ממשלתיות (צמודות מדד) בהשקעה באגרות חוב ממשלתיות צמודות מדד, קיים סיכון נמוך יחסית כיוון שקיימת סבירות גבוהה מאוד כי האגרה תגיע לפירעונה המוצלח והאיגוד יקבל את מלוא כספו.
2. השקעה בפח"ק / פק"מ: כיוון שההשקעה הנה לזמן קצר יחסית, הריבית המשולמת ברוב המקרים הנה נמוכה יותר, לפיכך, אנו ממליצים כי בפיקדונות לזמן קצר ישמרו כספים בהיקפים קטנים בהתאם לצרכים השוטפים, יש לבחון את יתרת הפח"ק הקיימת כיום, אינה גבוהה מדי בהשוואה לצרכי האיגוד השוטפים ובמידה וכן, להקטין אותה בהתאם.
3. פיקדונות בבנקים: כיום לאור ירידת הריבית במשק, גם בהפקדת כספים בפיקדון בסכומים גבוהים יחסית (מעל 30% חסכון) ולתקופות ארוכות יחסית (5-2 שנים) התשואות נמוכות יחסית, ולכן אפיק זה אינו מומלץ, אלא אם כן הושגה ריבית גבוהה יחסית באופן חריג.
אנו ממליצים כי תערכו השוואה בין הריביות המוצעות על ידי חמשת הבנקים המובילים בישראל, בנוגע להשקעה בפיקדון צמוד מדד לטווח של מספר שנים.
נדגיש כי אנו ממליצים להשקיע את הכספים בפיקדון צמוד מדד על מנת שלא לחשוף את האיגוד להפסדים. לדוגמא: בהשקעה בפיקדון שקלי לא צמוד או צמוד דולר יכולה להיגרם לאיגוד חשיפה (הפסד) בתרחישים מסויימים ולפיכך מומלץ שלא לרכוש פיקדון מהסוגים האמורים.
עם זאת, בנושא זה, בטרם ביצוע ההשקעה יש לקבל את הייעוץ וההכוונה מפקיד ההשקעות בבנק.
4. השארת רזרבה לפעילות שוטפת: בכל מקרה, יש להימנע ממצב בו יסגרו כספים לטווח ארוך סכומים גבוהים מדי וכתוצאה מכך, יחסרו לאיגוד כספים לתפעול השוטף, לפיכך, יש לשקול היטב מהם הסכומים הנדרשים לתפעול השוטף ולביצוע פעולות חריגות חד-פעמיות מתוכננות, על מנת להימנע מכניסה למצב של מחסור בכספים נזילים.
נדגיש כי אין במפורט לעיל משום ייעוץ השקעות ו/או המלצה חד משמעית לביצוע השקעה מכל סוג שהוא.