• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • למען הרופאות והרופאים ולטובת הרפואה

    מה תרצו למצוא?

    2.2013 - רופא מטפל בועדות רפואיות של משרד הביטחון, המשך דיון: רופאים המסרבים לטפל בחולי איידס


    רופא מטפל בועדות רפואיות של משרד הביטחון – אורחים: ד"ר אורי זנדנבק ועו"ד הלן מור ממשרד הביטחון, עו"ד ענת גינזבורג ועו"ד יפית נצר.

    לאחרונה קיימת תופעה, ולא במקרה בודד, שרופא מטפל/מנתח חבר בוועדה רפואית המכריעה בעניינו של המטופל. האם זהו מצב לא נכון / לא בריא?

    עו"ד גינזבורג פנתה ללשכה לאתיקה עם מקרה מאוד ספציפי של נכה צה"ל אורטופדי, שנבדק באמצעות ועדה על ידי רופא שניתח אותו. ביקשו לפסול את הרופא - הרופא הסכים לפסילה אך הוועדה סירבה לכך.

    עו"ד מור מבהירה כי כל מקרה נבדק לגופו וכשרואים שקיים קשר הדוק בין רופא ומטופל, לא משבצים אותו שישב בוועדה הרפואית ולא מעמידים אותו בניגוד עניינים. חברי הוועדות הרפואיות הם בסטאטוס של מינוי שר הביטחון על פי חוק ועליהם לקבוע לנכים דרגת נכות. הוועדות לא עוסקות בריפוי או חוו"ד אלא תפקידם לקבוע דרגת נכות ותו לא.

    לאחר דיון והתייעצויות ולאור נייר העמדה שפרסמה הלשכה לאתיקה בנושא של רופא שלא יפעל כנגד מטופלו, חברי הלשכה החליטו כי:
     

    1. "רופא מטפל" הוא רופא אשר היה מעורב באופן אישי וישיר בחלק משמעותי מהטיפול במטופל. רופא המקבל את המטופל כרופא ראשוני, הרופא המומחה אליו הולך המטופל להתייעץ, הרופא שניתח את המטופל, הרופא שקבע את פרוטוקול הטיפול של המטופל במחלקה, הרופא שקיבל אותו במרפאות החוץ וכיו"ב.
    2. עם זאת, קשה לקבוע הגדרה גורפת של "רופא מטפל" שתתאים לכלל המקרים ולפיכך כל רופא יערוך לעצמו דין וחשבון מהו אותו "חלק משמעותי" בטיפול בחולה והאם השתתפותו בוועדה רפואית עלולה להעמיד אותו בניגוד עניינים העלול לפגוע באינטרסים של המטופל.
    3. בכל מקרה של ספק בדבר ניגוד עניינים, יפסול הרופא את עצמו מלהשתתף בוועדה רפואית כפוסק בעניינו של מטופל שהרופא היה מעורב בטיפול בו.

     

    המשך דיון: רופאים המסרבים לטפל בחולי איידס – אורחים: ד"ר מיכל חוברס, פרופ' איתמר גרוטו, פרופ' צבי בנטואיץ', ד"ר שלמה זוסמן.

    ד"ר חוברס הדגישה כי אחוזי ההדבקה במחלת האיידס מאוד נמוכים כך שאין סיטואציה המהווה סיכון ממשי לרופא המטפל. לטענתה ישנן מחלות אחרות מדבקות וגרועות יותר. פרופ' גרוטו הציג את עמדת משרד הבריאות שמנסה לקדם את פתרון בעיית המטופלים הנדחקים לסוף התור. פרופ' בנטואיץ' מבקש להבהיר כי יש בחברה בורות וחוסר ידע בנוגע למחלה וזה מה שהוביל לסטיגמות מוטעות.

    חברי הלשכה, כפי שהביעו דעתם בישיבה הקודמת, עומדים על כך שדינו של חולה איידס הינו כמו כל חולה אחר. ישנה הסכמה שקיימת בעיית חינוך בקרב ציבור הרופאים והסטודנטים. החברים חושבים שאין מקום להוציא נייר עמדה מיוחד לחולי האיידס, לפיכך תפורסם הצהרה של הלשכה לאתיקה בעניין החובה לטפל בכל חולה ללא אפליה מכל סיבה שהיא, לרבות מצבו הרפואי.