• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • למען הרופאות והרופאים ולטובת הרפואה

    מה תרצו למצוא?

    הרופא הממציא, היזם ונושא המשרה בחברה העוסקת במכשור או תרופה - 2021


    אוקטובר 2021

    במרוצת השנים, רופאים רבים הגו והמציאו שיפורים בתחומי מקצועיותם ותכננו מכשירים חדשניים המתגברים על חסר שנחשפו אליו במסגרת עבודתם הרפואית.

    בעידן הנוכחי, נושא היזמות הרפואית תופס תאוצה. יותר ויותר רופאים עוסקים ביזמות, מפתחים חידושים ואף לוקחים חלק בהקמת חברות סטארטאפ או משמשים בעלי תפקידים בחברות היי-טק וטכנולוגיות רפואיות.

    לפעמים הם סופגים הפסדים צורבים, כאשר ההמצאה אינה מצליחה – הפסדים כלכליים, הפסדי זמן או קידום, ולפעמים המכשור או הטיפול מצליחים מאוד, משפרי בריאות, והרופאים נהנים מפירות ההמצאה.

    עולם הרפואה מנסה להרחיב ולקדם את היזמות הרפואית. ההנחה היא כי יחד עם ההמצאות ישתפרו האבחון, הטיפול והמעקב במחלות שונות. עם הקִדמה אנו מקווים לאיכות חיים טובה יותר לכל החולים.

    ישנו עניין ברור לכל העוסקים בתחום הבריאות, ולציבור בכלל, כי אנשי הרפואה יעסקו בקידום בריאות, בחדשנות, המצאות, יזמות ופטנטים.          

    לשם כך ההסתדרות הרפואית בישראל הקימה את המכון לחדשנות רפואית ורפואת המחר, ומתקיימת שותפות אסטרטגית בינה לבין רשת הבריאות 8400 (
    Health Network 8400 The) במספר מיזמים חדשניים ומובילים.

    בעקבות מקרה בעייתי, עלתה השאלה האם רופא עלול להיות בניגוד עניינים אשר מצריך הימנעות שלו ממתן טיפול רפואי במקרה שהוא גם בעל עניין כלכלי בשל מעורבותו בפיתוח ההמצאה?

    סעיף 10 לפקודת הרופאים קובע: "רופא מורשה לא יעסוק בעיסוק אחר בנסיבות שבהן עלול להיווצר ניגוד עניינים בין עיסוקו כרופא מורשה לבין העיסוק האחר".

    מהצד האחר, ברור לעוסקים ברפואה שדווקא רופא אשר מטפל ועוסק בתחום יוכל לרוב להיות היזם שיחשוב וימציא את המכשיר אשר יקל, ידייק או ישפר את הטיפול הרפואי בתחום שבו הוא עוסק. וכך עלולה להיווצר דילמה.

    החובות האתיות הכלליות של הרופאים דורשות נאמנות ראשונה במעלה למטופל והימנעות ממצבים של ניגוד עניינים.

    פירוט מיוחד ניתן בכללי האתיקה אשר עוסקים במערכת היחסים שבין חברות מסחריות וחברות תרופות לבין הרופאים. זוהי מערכת יחסים מורכבת, שברורה בה חשיבות שיתופי הפעולה בין הרופאים לבין חברות התרופות, ומנגד יש צורך לתת מענה לרושם כי הכוח הכלכלי של חברות התרופות והמכשור הרפואי עלולים ליצור ניגוד עניינים אצל הרופאים, ולכן נדרש לקבוע כללים לקיומו של שיתוף פעולה ראוי ונכון.

    לצד חובותיו של הרופא בתפקידו כרופא, על רופא המשמש נושא משרה בחברה חלות בה בעת גם חובותיו בתפקידו זה, כגון חובת זהירות וחובת אמונים, הכוללת גם היא את החובה להימנע מניגודי עניינים. חוק החברות, לדוגמה, קובע מנגנונים שונים להתמודדות עם מנעד המצבים האפשריים של ניגודי עניינים, כגון גילוי נאות, מנגנונים לאישור עסקאות, התייעצות בוועדת ביקורת, הימנעות ממעורבות וכדומה.

    אין זה סביר למנוע לחלוטין דווקא מהרופא אשר עוסק בתחום מסוים והיה מעורב בפיתוח שקידם את תחום הרופאה בו הוא עוסק להשתמש על מטופליו בכלי טוב אותו הוא המציא, יזם, ייצר או שיווק. מטבע הדברים, רופאים מפתחים רעיונות, מיזמים והמצאות בתחומי עיסוקם, שבהם הם עוסקים ואותם הם מבינים. נדיר המצב שרופא מתחום מסוים מנצל את הידע והניסיון שלו להמצאה בתחום אחר.

    מתבקש למצוא את הדרך הראויה והמאוזנת שבה יתאפשר לרופא היזם לעשות שימוש בפירות יוזמתו גם בכובעו כרופא מטפל.

    בדיון בלשכת האתיקה החלטנו על העקרונות הבאים:

    1. הלשכה דוגלת בקידום ופיתוח מכשירים וטכנולוגיות ובהמשך החינוך הרפואי מדעי לרופא היוזם.
    2. אין מניעה שרופא יקבל זכויות ויתפרנס בכבוד מההמצאה החדשה אשר המציא, יזם או פיתח או מתפקידו בחברה המפתחת והמייצרת את ההמצאה, ואין סיבה מוצדקת לכך שרק אחרים ייהנו מפירות עמלו.
    3. תכשיר או מכשיר רפואי יוכשר לניסוי, שימוש וטיפול רפואי כמקובל בעולם הרפואה, מבחינה חוקית ואתית. כל שימוש ניסיוני ייעשה בכפוף לכל הכללים המקובלים לניסוי קליני, לרבות עמידה בכללי אמנת הלסינקי.
    4. הרופא הממציא או בעל העניין בחברה המפתחת יוכל להשתמש במוצר לטיפול במטופליו כרופא מטפל אך ורק אם המוצר עבר אישור כמקובל  (FDA, האיחוד האירופי, משרד הבריאות וכיוצא באלה) ונמצא בשימוש שוטף על ידי הרופאים בתחום המקצוע הרלוונטי.
    5. מצופה מרופא כי יפרסם את התכשיר או המכשיר כמקובל בעיתונות הרפואית המקצועית הנמצאת תחת ביקורת עמיתים, יופיע בכנסים רפואיים ויעמוד לביקורת ושאלות עמיתיו מהתחום הרפואי.
    6. על הרופא להקפיד לעמוד בכללים בנושא פרסום פרסומת ולהימנע מפרסום אסור על ידי רופא.          
    7. על הרופא להימנע מפעולות העלולות להיחשב ניגוד עניינים עם קידום בריאות מטופליו או ציבור המטופלים בכלל, ומפעולות אשר יפגעו באמון הציבור ברופאים.ות מטופליו או ציבור המטופלים בכלל, ומפעולות אשר יפגעו באמון הציבור ברופאים.