• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • למען הרופאות והרופאים ולטובת הרפואה

    מה תרצו למצוא?

    האבחנה והטיפול בכאבי ראש בילדים



    כאבי ראש שכיחים בילדים והם אינם מעידים בהכרח על מחלה מסוכנת. בגיל צעיר כ-5% מהילדים יופנו לבדיקה עקב כאב ראש ומאידך כ-80% מהמתבגרים ייפנו לבדיקה עקב תלונה זו. ניתן לחלק את הגורמים לכאבי ראש על פי האטיולוגיה - כאב ראש ראשוני - אשר איננו נגרם מגורם זר, וכאב ראש שניוני - כאב משני לתהליך אחר. דויד רוטנר הציע גישה קלינית על פי משך התלונות:
    1. כאבי ראש חדים – נגרמים בדרך כלל כתוצאה ממחלה זיהומית.
    2. כאבי ראש חדים חוזרים – לקבוצה זו שייכים המיגרנה ודחקת הראש (כאב ראש תעוקתי – Tension - TTH – Headache Type). 
    3. כאבי ראש כרוניים מחמירים – מדובר בכאבי ראש הנמשכים מספר חודשים, שהולכים ומתגברים הן בעוצמתם והן בתדירותם ואשר יכולים להיות תוצאה של עליית הלחץ התוך גולגלתי.
    4. כאבי ראש כרוניים לא מחמירים – מהווים בדרך כלל תוצאה של מצוקה רגשית, מתח או חרדה.

    כיון שהאבחנה מבדלת של כאבי ראש בילדים הינה רחבה, גם תהליך הבירור עשוי להיות מורכב. היות שחלק הארי של כאבי הראש בילדים הם שפירים, תהליך הבירור והטיפול יכול להתבצע בקהילה. במיעוט המקרים הגורם עלול לסכן את המטופלים ויש צורך בבירור וטיפול דחוף במסגרת אשפוז. על הרופא בקהילה לערוך את הסינון הראשוני ולהחליט למי ממטופליו נדרש בירור נוסף, שכן יש לזכור כי בדיקות מיותרות פוגעות במטופלים ועלותן למערכת הבריאות גבוהה שלא לצורך.

    כיוון שהאטיולוגיה וכנגזר מכך תהליך הבירור בילדים שונה ממבוגרים, מטרת נייר עמדה זה הינה להציע גישה לבירור וטיפול בכאבי ראש בילדים.

     

    מהדורת 2018