• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • למען הרופאות והרופאים ולטובת הרפואה

    מה תרצו למצוא?

    הגירעונות של קופות החולים וההשפעה על מערכת הבריאות

    עמדת ההסתדרות הרפואית בישראל לקראת דיון בוועדת הבריאות

    מערכת הבריאות סובלת ממחסור קשה במשאבים לא מהיום. עם זאת, המצב הולך ומחמיר; קופות החולים נמצאות בגירעונות שלא מאפשרים להן טיפול רפואי ברמה המיטבית. בתי החולים קורסים. אין בית חולים ציבורי אחד במדינה שלא מתמודד מדי יום עם קשיים כלכליים שפוגעים ברמת הטיפול. חולים ממתינים בתור זמן בלתי נסבל. בדיקות וניתוחים מתבטלים או נמנעים מחולים רבים. בתי החולים נאלצים לחסוך בציוד ובתרופות.
     

    במדינה כיום ישנו מחסור במיטות אשפוז שאין לו אח ורע בעולם המפותח. כמו כן, ישנו מחסור משווע ברופאים ובאחיות אשר מביא לעומס בלתי אנושי על אנשי הרפואה המבצעים עבודת קודש לילות כימים.
     

    במשך שנים סבר אגף התקציבים באוצר כי אין צורך בעוד כסף עבור המערכת, שכן לשיטתו מדיניות ההתחשבנות בין קופות החולים לבתי החולים וחוסר היעילות בהתנהלות גופים אלה הם הסיבות לגירעונות הכבדים. שבו והסבירו לנו, כי די בהעברת ניהול בתי החולים לקופות ובשינוי שיטת הקפטיציה כדי לאזן את המערכת. בעוד שבמדינות רבות בעולם המערבי הבינו שיש להתאים את תקציב מערכת הבריאות לצרכים של הרפואה המודרנית, המשיכו בישראל "להרעיב" את המערכת. כך למשל, באירופה עומדת ההשקעה בבריאות על כ-4,000 דולר עבור תושב ובארה"ב עומדת השקעה זו על כ-8,000 דולר. לעומת זאת, בישראל ההשקעה בבריאות עבור תושב היא רק כ-2,300 דולר. זהו סכום זעום בהשוואה למדינות ה-OECD, סכום המסכן את איכותה של מערכת הבריאות ופוגע ביכולתה לספק טיפול רפואי ראוי לאוכלוסייה ההולכת וגדלה. 
     

    כיום יותר מתמיד ברור כי התזה של האוצר בשנים האחרונות קרסה לחלוטין. ניהול חלק מבתי החולים על-ידי הקופות לא פתר את הבעיה. גם שינויים בשיטת ההתחשבנות, אשר נכפו על המדינה בהוראת בג"צ, לא הביאו להבראת המערכת. שיטת "השמיכה הקצרה" והאמונה בהתייעלות וצמצום בלבד דרדרו את מצבן הכספי של קופות החולים. מי שמשלמים את המחיר הכספי הם החולים.
     

    בטווח הארוך, המשך המצב הקיים יעמיק את אי השוויון במערכת הבריאות בישראל. כבר כיום מי שידו משגת פונה לקבלת שירותים רפואיים בשוק הפרטי, וזאת באמצעות ביטוחים משלימים של הקופות ושל חברות פרטיות. מי שידו אינה משגת ממשיך להסתמך על המערכת הציבורית המתדלדלת, ורואה איך לנגד עיניו מתקשה הקופה לספק לו את המינימום המתחייב מחוק ביטוח בריאות ממלכתי.
     

    הר"י סבורה כי השיפור בנתונים הכלכליים בשנת 2013 מהווה שעת כושר לשנות את המצב. רק הגדלת ההשקעה הציבורית בבריאות תאפשר גם לקופות החולים וגם לבתי החולים לעמוד במחויבותם לציבור המטופלים ולממש הלכה למעשה את הזכות לבריאות בדרך הראויה ביותר. שמירה על המצב הקיים מבלי תוספת למערכת תימנע מאיתנו להעניק רפואה מודרנית ומתקדמת המצילה את חייהם של יותר אנשים ומשפרת את בריאותם של כלל תושבי המדינה. המשך החיסכון יביא לפגיעה בתושבי המדינה – חולים ובריאים כאחד.
     

    אסור להמשיך להתייעל על גבם של החולים. על הכנסת לקרוא לממשלה להגדיל לאלתר את ההשקעה בתחום החשוב לכל תושבי ישראל – הלא הוא תחום הבריאות. זהו צו השעה. 

     


    מהדורת 2013