מרכז המידע והמחקר של הכנסת
כתיבה: נעם גרינברג | אישור: שלי לוי, ראש צוות תאריך: ט"ו בטבת תשפ"ה, 15 בינואר 2025
למאמר המלא
סקירה
אטופיק דרמטיטיס, השכיחה ביותר מבין מחלות העור הדלקתיות כרוניות, מתאפיינת בהתקפים אקוטיים של תפרחת, אדמומיות, יובש וגרד של העור.
90% מהחולים מפתחים את המחלה עד גיל חמש. לרוב המחלה חולפת עד גילאי הילדות המאוחרת, אך עד כ-30% סובלים מהמחלה גם בבגרות.
ב-2023 היו בישראל כ-530,000 מאובחנים, המהווים כ-5.5% מכלל המבוטחים בקופות החולים, וכ-68,000 חולים חדשים, לעומת כ-60,000 חולים חדשים בכל אחת מהשנים 2021-2022.
אבחון אטופיק דרמטיטיס מתבסס על בדיקה קלינית של רופא תוך שלילה של מצבים דומים אחרים.
לפי האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה, אין כיום תרופה לריפוי מלא אלא רק טיפול קונבנציונלי, ביולוגי או באמצעות פוטותרפיה להקלה על התסמינים.
לוועדת הסל של 2025 הוגשו שתי תרופות חדשות. תקרת השתתפות עצמית חודשית נעה בין כ-336-407 ש"ח.
נכון לסוף שנת 2022 היו בישראל כ-310 רופאים מומחים ברפואת עור ומין מתחת לגיל 67 ו-119 מתמחים בשלבים שונים. משנת 2019 ל-2022 חלה עלייה בשיעור התורים לרופאי עור שההמתנה אליהם ארכה יותר מ-90 ימים, ומשרד הבריאות ציין כי זמינות התורים נמוכה במיוחד כאשר מדובר ברפואת עור ילדים. כדי להתמודד עם מצב זה כל הקופות מציעות ייעוץ מקוון עם רופאי עור.
לצד זאת ההצעות לשיפור הטיפול באטופיק דרמטיטיס כוללות מתן הכשרה נוספת לצוותי רפואה ראשוניים ושניוניים והכשרת אחיות במסגרת קורס על בסיסי בטיפול במחלות עור.
נכון לסוף 2022 היו בישראל 86 רופאים מומחים באלרגולוגיה ואימונולוגיה קלינית מתחת לגיל 67 ו-20 מתמחים בשלבים שונים. לפי נתוני משרד הבריאות לא היו בשנה זו מתמחים בתחומים אלרגולוגיה ילדים או אימונולוגיה קלינית ילדים, ותחומים אלו אף אינם מופיעים ברשימת תחומי ההתמחות של ההסתדרות הרפואית בישראל.