• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • מאמרים

    חיסון נגד קוביד 19 מפחית את הסיכון לתסמיני מחלה ממושכים (long covid)

    הר"י | 01.09.2021

    מחקר שנערך בבריטניה ופורסם בתחילת ספטמבר 2021 בכתב העת LANCET בדק את הקשר בין חיסון לקוביד 19 לבין תחלואה בקוביד 19 ומאפייני התחלואה לאחר קבלת החיסון. החוקרים מציינים כי לעניות דעתם מדובר במחקר הראשון שבוחן את המאפיינים של תחלואה בקוביד19 לאחר המנה הראשונה והשנייה של החיסון. 

    במחקר השתתפו למעלה ממיליון איש בגילאי 18 ומעלה, שחוסנו במנה אחת לפחות נגד קוביד 19, בין דצמבר 2020 לבין יולי 2021, וקיבלו תשובה חיובית  14 יום לאחר קבלת המנה הראשונה או 7 ימים לאחר קבלת המנה השנייה. נסיינים השתתפו גם קבוצות ביקורת: קבוצה שדיווחה על תוצאה שלילית לקוביד 19 שבועיים לפחות לאחר קבלת המנה הראשונה או תוצאה שלילית 7 ימים לאחר קבלת המנה השנייה. קבוצות ביקורת נוספות כללו נסיינים שאינם מחוסנים. 

    מתוצאות המחקר עולה כי מתחסנים (בהשוואה ללא מחוסנים), נמצאים בסיכון נמוך יותר לאשפוז, וכן בסיכון נמוך יותר לחמישה תסמיני קורונה או יותר בשבוע הראשון של המחלה לאחר המנה הראשונה או השנייה, וכן בסיכון נמוך יותר לתסמיני קורונה ממושכים (28 יום או יותר) לאחר קבלת המנה השנייה. כמו כן, מחוסנים דיווחו על תסמינים בתדירות נמוכה יותר, ובאחוז גבוה יותר דיווחו על היעדר תסמיני קורונה לחלוטין, בייחוד בקרב בני 60 ומעלה. 

    כמו כן המחקר מצא קבוצות באוכלוסייה הנמצאות בסיכון גבוה לתחלואה לאחר התחסנות: בני 60 ומעלה, אנשים הסובלים מהשמנת יתר וכן אנשים החיים באזורים חלשים מבחינה סוציו-אקונומית.

    החוקרים מציינים לסיכום כי למרות ההגנה שמעניק החיסון, אנשים מסוימים עדיין חולים בקוביד 19 לאחר קבלת החיסון, אולם תוצאות המחקר מראות כי מופע המחלה לאחר התחסנות הוא מינורי יותר בהשוואה לאלו שאינם מחוסנים. כן מדגישים החוקרים את החשיבות של מתן תשומת לב לאנשים בסיכון גבוה לתחלואה למרות קבלת החיסון, והתוויה של מדיניות בריאות הציבור בהתאם. 

    פורסם בכתב עת THE LANCET

     למאמר המלא