• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • מאמרים

    תמיכה ממשלתית בסטודנטים לרפואה

    | 06.01.2026

    למאמר המלא
     

    כנסת, מרכז המחקר והמידע

    תאריך: כ"ב בתשרי תשפ"ו, 14 באוקטובר 2025

    כתיבה: רינת בניטה
    אישור: יובל וורגן
    חוקרים נוספים: אסף וינינגר

    על רקע החשש ממחסור ברופאים בישראל, הן מחסור במקצועות מסוימים והן מחסור באזורי הפריפריה, הוקמו וועדות שונות העוסקות בתכנון כוח האדם, הכשרת רופאים ומיפוי השדות הקליניים. על פי הערכת בנק ישראל יישום רפורמת יציב להסדרת לימודי הרפואה בפקולטות בחו"ל תפחית אף יותר את מספר מקבלי הרישיונות לעסוק ברפואה החל משנת 2026. 

    המסמך מציג מידע על הפעילות הממשלתית לטיפול במצוקת כוח האדם ברפואה ע"י תמיכה בסטודנטים לרפואה בארץ ובחו"ל, במסגרת שתי תוכניות:

    1.  תוכנית "אילנות - הושקה בשנת 2022 ומטרתה לשמר סטודנטים מצטיינים לרפואה באזורי הנגב והגליל. התוכנית כוללת מלגות לימודים, ליווי מקצועי ותמיכה בפיתוח קריירה לסטודנטים מצטיינים באוניברסיטת בן גוריון בנגב ובפקולטה של אוניברסיטת בר אילן בצפת, שיתחייבו לעבוד בפריפריה עם סיום לימודיהם למשך שבע שנים מתום סיום הלימודים
    2. תוכנית "אופקים" - התחילה לפעול משנת הלימודים תשפ"ד (2024). נועדה לסייע לסטודנטים הלומדים בחו"ל, כאשר משרד הבריאות מעניק הלוואה מותנית של עד 360,000 ש"ח, ההופכת למענק במידה והבוגר בוחר בהתמחות בפריפריה או במקצועות במחסור

    מלבד זאת, לפני כשנה החלה תוכנית נוספת שמטרתה לעודד סטודנטים לרפואה בחו"ל שיגיעו לבצע "שדות קליניים" בישראל במהלך שנות לימודיהם בחו"ל. מטרתה של התוכנית היא לייצר היכרות הדדית בין הסטודנטים ובין המחלקות בבתי החולים בישראל ובכך לשפר את המוכנות שלהם להתמחות. בשנה הקרובה יתחיל רובד נוסף של אותה תוכנית במסגרתו ימומנו קורסי קיץ עבור סטודנטים הלומדים בחו"ל בבתי חולים בפריפריה בישראל.

     

    עדכנו את מדיניות הפרטיות באתר ההסתדרות הרפואית בישראל. השינויים נועדו להבטיח שקיפות מלאה, לשקף את מטרות השימוש במידע ולהגן על המידע שלכם/ן. מוזמנים/ות לקרוא את המדיניות המעודכנת כאן. בהמשך שימוש באתר ובשירותי ההסתדרות הרפואית בישראל, אתם/ן מאשרים/ות את הסכמתכם/ן למדיניות החדשה.