• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • למען הרופאות והרופאים ולטובת הרפואה

    מה תרצו למצוא?

    פרק ו' - מערכת יחסי העבודה


    מדיניות הממשלה והמעסיקים במערכת יחסי העבודה

    1. הוועידה רואה בדאגה רבה את השימוש שעושה המדינה בכוחה כריבון לטובת ענייניה כמעסיק, ואת עירוב התחומים בפעילותה כריבון וכמעסיק.
    2. הוועידה רואה את הפגיעה בסמכויות הרופאים כפגיעה בתנאי עבודתם של הרופאים וסיבה מרכזית בשחיקת רופאים .
    3. הוועידה רואה בדאגה רבה את צמצום סמכויותיהם של רופאים מנכ"לי בתי החולים הציבוריים באמצעות הנחיות שנועדו להצר את חופש הניהול, לרבות ניהול התקציב, ופעולתם לטובת מערכת הבריאות הציבורית והמטופלים. הועידה מביעה זעזוע עמוק מניסיונו של משרד הבריאות להנחות את מנהלי בתי החולים הממשלתיים לא לקיים פגישות ללא אישור חטיבת בתי החולים הממשלתיים שבמשרד הבריאות.
    4. הוועידה מגנה בחריפות כל שימוש בחקיקה ובהוראות חד צדדיות ושרירותיות בתחום יחסי העבודה כתחליף לניהול משא ומתן וקוראת לוועד המרכזי של הר"י לפעול בכל דרך אפשרית כדי למנוע מצב כזה.
    5. הוועידה חרדה לעתיד מערכת יחסי העבודה, לנוכח ניסיונות להגביל את זכות השביתה בשירותים חיוניים.
    6. הוועידה מוחה על ניסיונה של המדינה להתנער מקיום מו"מ והידברות מהותיות בנושאים הקשורים למערכת הבריאות על הוצאת הנחיות חד צדדיות, נקיטת פעולות ופרשנויות בלתי סבירות להוראות והסעיפים השונים בהסכמים.
    7. הוועידה קוראת לקופות החולים שטרם עשו כן להיכנס למשא ומתן עם הר"י לשם גיבוש משותף של אמות מידה להתקשרות עם רופאים במסגרת הביטוחים המשלימים שלהן.
    8. הוועידה קובעת כי הדרך ההולמת לנהל את יחסי העבודה בכלל, וברפואה בפרט, היא על בסיס שיתוף והסכמה עם הרופאים. לפיכך, יש להרבות מנגנונים פריטטיים. הוועידה רואה בחומרה רבה את ניסיונות המדינה והמעסיקים לנקוט צעדים חד-צדדיים.
    9. הוועידה קוראת למשרד הבריאות לפתוח לאלתר יחידות מקצועיות ומסלולי קידום נוספים לרופאים, לשם קידום איכות הרפואה בבתי החולים ובקהילה, לשם מתן אפשרות להתמקצעות בשטחים נדרשים, בהתאמה להתפתחות הבלתי פוסקת בעולם הרפואה.
    10.  הוועידה קוראת להמשיך ולחזק, באמצעות ההסכמים הקיבוציים, את בתי החולים בפריפריה ואת המקצועות במצוקה בבתי החולים ובקהילה על מנת לצמצם את אי-השוויון בשירותי הרפואה בין המרכז לבין הפריפריה.
    11. הוועידה מודאגת מעומסי העבודה במחלקות בבתי החולים ובקהילה. העומס במחלקות מביא לפגיעה רחבה לרבות פגיעה באיכות ההתמחות. לפיכך, הועידה קוראת להר"י להמשיך ולדרוש תוספות תקנים ולהיות שותפים בתכנון כ"א רפואי ואיושו וזאת לצד המשך ההגנה על זכויותיהם של הרופאים.
    12. הוועידה קוראת לממשלת ישראל ולמעסיקים להבטיח לרופאים ולעובדים האחרים במערכת הבריאות, ביטוח אחריות מקצועית מקיף ומלא ותנאי פיצוי הולמים.
    13. הוועידה קוראת לממשלת ישראל לדאוג לרופאים בעבודתם ובהתנדבותם, זאת לנוכח היותם חשופים למגוון איומים ובכלל זה איומים על שלומם ועל ביטחונם האישי. הוועידה רואה במדינה ובמעסיקים את האחראים על יצירת סביבת עבודה מוגנת.
    14. הוועידה קוראת למדינה ולמעסיקים לשפר את סביבת העבודה בבתי החולים והקהילה על-ידי הפחתת המטלות האדמיניסטרטיביות המוטלות על הרופאים.

     

    שכר ותנאי עבודה

    1. הוועידה מברכת את הר"י על מאבקה לצורך שיפור תנאי העסקתם והבטחת זכויותיהם של הרופאים במסגרת חתימתה על הסכמים קיבוציים, וקוראת להר"י להמשיך לפעול למען קידום תנאי העסקתם של הרופאים, להמשיך ליישם ולהבטיח את קיום ההסכמים הקיבוציים ולהמשיך לשמור על זכויות הרופאים.
    2. הוועידה קובעת כי הדרך היחידה להבטיח את זכויות הרופאים ושמירת תנאיהם היא ע״י הסכמים קיבוציים .
    3. הוועידה מביעה התנגדות לעבודת רופאים ללא שכר ובתנאים פחותים מאלו שנקבעו בהסכמים הקיבוציים. לפיכך, הוועידה מטילה על הוועד המרכזי להמשיך ולפעול כך שרופאים יועסקו בתנאים הקבועים בהסכמים ובהסדרים קיבוציים. יחד עם זאת, הר"י מסכימה להעסקת רופאים בתנאים מיטיבים בנוסף לאלו הקבועים בהסכמים.
    4. הוועידה רואה חשיבות ביצירת אופקי קידום לרופאים.
    5. הוועידה רואה חשיבות בתמריצים שניתנו לרופאים לצורך עבודה ברפואה הציבורית, אשר הביאו לשיפור איכות השירות שניתן לחולים בבתי החולים ובקהילה.

     

    צורות העסקה של רופאים

    1. הועידה רואה בסיפוק את תחילת הדרך לאגד את כלל בתי החולים הציבוריים החל בהכרזת היציגות בבית חולים אסותא אשדוד וקוראת להר"י להמשיך ולארגן את כלל בתי החולים בדגש על בתי החולים הציבוריים.
    2. הוועידה מתנגדת נחרצות לקיומם של מודלים וצורות העסקה שלא על-פי ההסכמים הקיבוציים וההסדרים הקיבוציים, וקובעת כי כל צורות ההעסקה של רופאים שאינן מוסדרות בהסכמים ובהסדרים קיבוציים צריכות להיעשות רק בהסכמה באמצעות משא ומתן עם הר"י, על ארגוניה השונים, בשקיפות מלאה ועל-פי תנאי שכר ועבודה ההולמים את מעמדו ואת אופי עבודתו של הרופא, ולא פחות מהשכר ותנאי העבודה הקבועים בהסכמים הקיבוציים.
    3. הוועידה קובעת שיש לאפשר לרופאים שמעוניינים בכך לעבוד כ"פול-טיימרים" במסגרת מודל העסקה שיעוגן בהסכם קיבוצי.
    4. הוועידה רואה חשיבות לאפשר לרופאים שמבקשים לעסוק במחקר רפואי לעשות זאת במסגרת שעות העבודה ורואה צורך להסדיר פעילות זו במסגרת ההסכמים הקיבוציים.
    5. הוועידה קוראת לוועד המרכזי למצוא את הדרך לגיבוש קריטריונים לעבודת הרופא העצמאי שיאפשרו שמירה על תנאי עבודתם.
    6. הוועידה קובעת כי יש חשיבות רבה שהר"י תמשיך לעמוד לימין הרופאים כשהמוסד בו הם מועסקים נקלע למצוקה כלכלית ורואה חובה לעמוד לצד הרופאים ולצמצם את הפגיעה בהם.  

     

    ועדי הרופאים

    1. הוועידה רואה את הוועדים בבתי החולים ובקהילה כחלק בלתי נפרד מן הארגון היציג. בהתאם הר"י פועלת לחיזוק הוועדים והידע שלהם, לרבות באמצעות כנסים ייעודיים, הרצאות בתחום יחסי עבודה בבתי החולים ועוד. הוועידה מחזקת את הקשר השוטף עם הוועדים בכלל, ועם יו"רי הוועדים בפרט וקובעת כי הקשר חיוני ומאפשר מיפוי ופתרון בעיות רוחביות מעבר לטיפול ברמת הרופא הבודד.
    2. הוועידה רואה חשיבות בהשקעת מרצם וזמנם של חברי הוועדים המקומיים בפועלם למען זכויות הרופאים.
    3. הוועידה קוראת להר"י להמשיך ולוודא את אכיפת זכויות הרופאים בעבודה באמצעות וועדי הרופאים המקומיים של הר"י ובאמצעות קיום ועדות מעקב מקומיות בהשתתפות נציגי הוועד המקומי כקבוע בהסכמים הקיבוציים.

     

    הרופאים המתמחים

    1. הוועידה קוראת להמשך פועלה של הר"י להקפדה על יישום ההסכמים הקיבוציים במלואם בבתי החולים והקהילה ולקיום תנאי השכר והעבודה של הרופאים המתמחים כפי שנקבעו בהם.
    2. הוועידה מחזקת את הר"י על טיפול שוטף, הקפדה ושמירת זכויות המתמחים בהן אכיפת האיסור לעבוד מעל 26 שעות, תנומות יזומות במהלך תורנות, יישום הקצאת תקנים ודרישת תקנים נוספים עקב עומס ומחסור במערכת ומברכת את הר"י על וידוא וגיבוש אופן יישומן של זכויות חדשות שהתווספו לזכויות קיימות, ושהושגו עבור המתמחים במסגרת ההסכם הקיבוצי מיום 25.8.2011 לרבות ימי ההשתלמות למתמחים, החזר חד פעמי עבור השתתפות בכנס, מענקי בחינות, חופשה לפני בחינה של חודש קלנדרי ולא פחות מ- 22 יום וכדומה. הוועידה רואה בהר"י שומר הסף של זכויות מתמחים שמשליכות באופן ישיר על טובת המטופלים.
    3. הוועידה מברכת על זכויות למתמחים שמסייעות בשיפור איכות חייהם ומקנות להם זמן משפחה כגון סידור עבודה גמיש, אי ביצוע תורנויות במהלך הריון החל משבוע 22, קיצור יום להורים, תוספת מעונות.
    4. הוועידה מברכת על פעילות פורום המתמחים שמורכב מנציגי מתמחים בוועדי הרופאים ובאיגודים ושילובם של נציגי הפורום במוסדות הר"י.

     

    סטודנטים וסטאז'רים

    1. הוועידה רואה את הקשר בין הר"י לרופאי העתיד כחיוני וקוראת למזכירות ולוועד המרכזי של הר"י להמשיך ולחזקו.
    2. הוועידה קוראת להר"י לחזק את הקשר עם הסטודנטים לרפואה כבר בעת הלימודים ולהמשיך ולפעול למען זכויות הסטאז'רים לרבות באמצעות ההסכמים הקיבוציים כפי שנעשה עד כה.
    3. הוועידה קוראת להר"י לפעול מול משרד הבריאות לשקיפות ושיפור, ככל שנדרש, את תהליך השיבוץ לתקופת הסטאז' שכעת נמצא תחת סמכותו הבלעדית של משרד הבריאות.
    4. הוועידה מברכת על זכויות הסטודנטים והסטאז'רים הניתנות להם במסגרת חברותם בהר"י ושכוללות בין היתר הנחה ברכישת ספרי לימוד, הטבות ייחודיות בכרטיס הרופא, ייעוץ משפטי בהר"י, הטבות במועדון יחד, ייעוץ מס ראשוני בעלות מופחתת, ייעוץ משכנתאות, קבלת עיתוני הר"י וכו'.

     

    רפואת הקהילה

    1. הוועידה קובעת כי חשיבותה של רפואת הקהילה במערכת הבריאות עולה ותמשיך לעלות כל העת. לפיכך, קוראת הוועידה לקופות לחזקה ולהבטיח לרופאים העובדים במסגרתה תנאים שיאפשרו להם להעניק רפואה מיטבית למטופליהם.
    2. הוועידה מודאגת מכך שרופאי הקהילה עובדים תחת עומס רב במיוחד, המביא את הרופאים למצב של שחיקה מוגברת. הוועידה קוראת למעסיקים להמשיך ביישום ההסכם הקיבוצי ושיפור תנאי עבודת הרופאים על ידי הפחתת מספר מטופלים לשעה.
    3. הוועידה מברכת על החלטת בית הדין הארצי לעבודה מתאריך 12.12.2017 שקבעה כי הר"י היא ארגון העובדים היציג של רופאי מאוחדת ומצרה על הזמן היקר שחלף עד לקבלת החלטה זו. כעת, הוועידה קוראת להנהלת קופת חולים מאוחדת, לנהל עם הר"י משא ומתן קיבוצי מזורז, שיסדיר וישפר באופן משמעותי את הביטחון התעסוקתי, תנאי עבודתם, שכרם ורווחתם של רופאי קופת החולים.
    4. הוועידה קוראת למזכירות הר"י להמשיך במגמה זו ולארגן את כלל מקומות העבודה הציבוריים כדוגמת הנעשה במכבי שירותי בריאות.
    5. הוועידה קוראת להנהלות קופות החולים להעסיק את כל הרופאים במוסדותיהם הרפואיים על פי ההסכמים וההסדרים הקיבוציים של הרופאים ודוחה כל דרך העסקה שונה.
    6. הוועידה רואה חשיבות רבה בהתעדכנות מתמדת ושמירה על רמת ידע מדעי גבוה ביותר ברפואת הקהילה. לפיכך, קוראת הוועידה להנהלות הקופות להשקיע בהתמקצעות של רופאיהן, בין היתר על ידי עידוד השתלמויות ויציאה ל-fellowship של הרופאים עובדי הקופה, הקצאת זמן לצורך שיפור והרחבת הידע הרפואי והענקת תמריצים לרופאים המשקיעים בלמידה והתעדכנות.
    7. הוועידה רואה את הקשר בין רפואת הקהילה לרפואת בתי החולים כחיוני לקיומה של מערכת בריאות מתקדמת, חזקה ויעילה, וכדרך היחידה שיכולה לאפשר את קיומו של רצף טיפולי באוכלוסיית המטופלים. לפיכך, קוראת הוועידה לקופות החולים ולמשרד הבריאות לשתף פעולה באופן מלא עם הר"י והמועצה המדעית של הר"י לקידום קשר זה לרבות תקצוב תקנים משולבים
    8. הוועידה קוראת למועצה המדעית לפעול בצורה נמרצת מול משרד הבריאות וקופות החולים ולהקצות את המשאבים הנדרשים ל חשיפת המתמחים לעבודה בקהילה. לפעול ליצירת התמחות משולבת בבתי החולים ובקהילה במקצועות בהם חלק ניכר מהעבודה היא רפואה קהילתית, כדי לחשוף את רופאי בתי החולים לבעיות הרפואיות האופייניות לרפואת הקהילה ולהיפך. על מנת לעמוד ביעד זה, הוועידה קוראת לקידום העניין תוך הקצאת תקציב מתאים לכך.

     

    רפואה בפריפריה

    1. הוועידה מייחסת חשיבות עליונה לעבודתם של הרופאים בפריפריה. משום כך, הוועידה דורשת שהרופאים ומוסדות הרפואה בפריפריה ייהנו מתשתיות ומרמת התמחות והוראה השוות למוסדות הרפואה במרכז הארץ, כדי שיוכלו לתת שירות רפואי הולם וברמה גבוהה לאוכלוסייה באזורים אלה.
    2. הוועידה מברכת את הר"י על פעולותיה לטובת הרפואה והרופאים בפריפריה, לרבות בנושא מתן תמריצים כספיים, הוספת תקנים ומיטות לבתי החולים והוספת רופאים למרפאות בקהילה אשר הביאו לעליה משמעותית במספר הרופאים אשר החליטו לעבור לעבוד בפריפריה.
    3. הוועידה קוראת להר"י לעמוד על המשך מתן מענקים לרופאים (מתמחים ומומחים) בפריפריה ובכללם גם לרופאים בקהילה בפריפריה והמשך מתן מענקים אפקטיביים במקצועות במצוקה בפריפריה לרבות בקהילה. הוועידה קובעת שהקצאת כספים בתחום הינה השקעה ולא הוצאה וקוראת למעסיקים לעשות כן.


    מקצועות במצוקה

    1. הוועידה מייחסת חשיבות עליונה לטיפול במצוקה שקיימת במספר מקצועות ברפואה, וזאת עקב מחסור משמעותי ברופאים ובתקנים ובקושי לאיישם.
    2. הוועידה מברכת את הר"י על מאמציה השוטפים לאמוד את היקף המצוקה והסיבות למחסור, ומברכת על פועלה למתן תמריצים כספיים לרופאים, ובכך להגדלת מספר הרופאים אשר החליטו להתמחות באותם מקצעות המוגדרים כ"מקצועות במצוקה".
    3. הוועידה קוראת להר"י להמשיך לחקור ולעמוד על המשמר, על מנת לזהות מראש ולהצביע על מקצועות שעלולים להיקלע למצוקה, וזאת לנוכח התמורות הדינמיות שעוברות על מקצוע הרפואה בהתאם לשינויים טכנולוגיים, גידול והזדקנות האוכלוסייה.
    4. הוועידה קוראת למשרד הבריאות ומשרד האוצר להחזיר את מענקי המתמחים בתי החולים ובקהילה, למקצועות מצוקה ופריפריה כדי להגדיל את מספר המתמחים שנקלטים במערכת הבריאות ולשפר את הרפואה הציבורית.


    תקינה

    1. הוועידה מודאגת מעומס העבודה המתמיד בבתי החולים ובקהילה, רואה חשיבות בבחינה שוטפת של נושא התקינה במערכת הבריאות וקוראת למשרדי האוצר והבריאות לבחון את התקינה הקיימת בהסכמים על בסיס שנתי ולעדכנה על פי המציאות בפועל ביחד עם הר"י ואיגודיה.
    2. הוועידה קוראת למשרד הבריאות וממשלת ישראל להקצות מיטות ותקנים לפי גידול האוכלוסייה במדינה.
    3. הוועידה קוראת למשרד הבריאות לפתוח תקנים במערכת הבריאות, הן בקהילה והן בבתי החולים כדי לקצר המתנות ותורים ולשפר השירות במערכת הציבורית. הועידה קוראת למשרד הבריאות והאוצר להתאים את התקינה בבתי החולים ובקהילה לתנאי העומס. מחלקה שמבצעת מעל 6 תורנויות או שהתפוסה בה הממוצעת בה גבוהה מ- 80%, יתווספו בה תקני רופאים. 125 א. הוועידה מטילה על המזכירות לבחון את התקינה הקיימת בבתי החולים ובקהילה ולפעול לעדכנה בהסכמים הקיבוציים.
    4. הוועידה קוראת לממשלת ישראל להמשיך ולתכנן את הקצאת תקני הרופאים יחד עם הר"י ולעגן את המכסות והתשלום עבור התקנים בהסכמים קיבוציים זאת לצד בחינה על בסיס שנתי יחד עם הר"י ואיגודיה.
    5. הוועידה קוראת למשרד הבריאות להיכנס למשא ומתן עם הר"י על מנת לקבוע תקינה מוסדרת בכל אותם תחומים שבהם אין תקינה.
    6. הוועידה תומכת בהר"י בבדיקתה את יישום הוראות ההיתר הכללי בדבר שינה יזומה במהלך תורנות והעסקה על פי מכסת השעות המותרת לרופאים.

     

    פנסיה

    1. הוועידה קוראת לציבור הרופאים להתייעץ עם הר"י בכל מעבר ממקום עבודה אחד למשנהו או בעת הפסקת עבודה, אפילו זמנית, כדי לשמר את רצף הזכויות הפנסיוניות שלהם.
    2. הוועידה מודעת לחשיבות החיסכון הפנסיוני ולתכנון שלב היציאה לפנסיה מגיל צעיר, וקובעת כי על הוועד המרכזי להמשיך ולבחון תנאי הפנסיה של הרופאים.
    3. הועידה מטילה על מזכירות הר"י והוועד המרכזי לפעול להעמקת הידע הפיננסי וחשיבות הנושא בקרב הרופאים ועל קידום פעולות הסברה וייעוץ כדוגמת פגישות שיקוף פנסיוני, כדי לסייע לרופאים לתכנן טוב יותר את עתידם הכלכלי.

     

    ביטוח אחריות מקצועית

    1. הועידה רואה חשיבות רבה בהכרתם של המעסיקים ומערכת הבריאות בחשיבות הרבה בקיומו של ביטוח אחריות מקצועית מקיף וכולל של הרופאים והצוות הרפואי בתוך כותלי המוסד הרפואי ומחוצה לו.
    2. הוועידה קובעת כי קיומו של ביטוח אחריות מקצועית הוא תנאי הכרחי לפעולתו של כל מוסד רפואי ולביצוע כל פעולה רפואית. הוועידה רואה בדאגה רבה כל מקרה שבו מוסד רפואי, מכל טעם שהוא, אינו מבוטח באחריות מקצועית או מבוטח באופן לא מספק מבחינת היקף וסכומי הכיסוי. זאת, מאחר שהדבר עלול לפגוע בציבור המטופלים, ברופא, במשפחתו, בעתידו הכלכלי, העלול למצוא עצמו ללא כל אפשרות לפיצוי בעת תקלה. הוועידה קוראת לוועד המרכזי לפעול נגד כל תופעה כזו, בכל האמצעים שברשותו, לרבות פנייה לציבור הרחב, כדי להזהירו מפני הסכנות הטמונות בדבר. 
    3. הועידה קוראת להר"י להמשיך לפעול בתחום ביטוח אחריות מקצועית באמצעות הסכמי עבודה ולהבטיח את כיסויים של הרופאים בביטוח אחריות מקצועית אפקטיבי במהלך כל שעות עבודתם. הועידה מברכת על הסדרת הנושא בהסכמים ורואה בביטוח האחריות המקצועית חלק אינטגרלי מתנאי עבודתם על פי הסכמים אלו.
    4. הוועידה מטילה על הוועד המרכזי לפעול נמרצות נגד כל ניסיון לשינוי חד צדדי ולהרעה של תנאי ביטוח אחריות מקצועית, בהיקפו, בכיסויים הכלולים בו ובתנאי סבסודו, ולפעול לשמירת זכויות הרופאים המעוגנות בהסכמים הקיבוציים ובהסדרים עם המעסיקים, ולשיפור זכויות אלו בכל מקומות העבודה שבהם היקפו וכיסויו חסרים. הוועידה קוראת לוועד המרכזי לקבוע כי תנאי הכיסוי צריכים להיות ברורים ונגישים לכל רופא ולהציב דרישות מינימום לכיסוי הביטוחי מספק, לרבות כיסוי ביטוחי להחלטות מינהליות.