• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • למען הרופאות והרופאים ולטובת הרפואה

    מה תרצו למצוא?

    פרק ה' - מקצוע הרפואה


    אוטונומיה מקצועית

    1. הוועידה קובעת כי רופא מחויב, בראש ובראשונה, לטיפול איכותי במטופליו, וזאת על-פי צו מצפונו, שיקול דעת מקצועי, הנחיות האיגודים המקצועיים, על-פי הקוד האתי והכללים שנקבעו על-ידי הלשכה לאתיקה, חוקי מדינת ישראל ואמנות בינלאומיות.
    2. ועידת הר"י רואה בחומרה כל התערבות חיצונית ביחסי רופא-מטופל ורואה בדאגה רבה את התערבותם של גורמים כלכליים, מנהליים ואחרים באוטונומיה של הרופא, וקובעת כי האוטונומיה המקצועית של הרופא היא תנאי בסיסי לטיפול רפואי איכותי וחלק בלתי נפרד ממנו.
    3. הוועידה קובעת כי איכות הטיפול הרפואי תימדד על בסיס מדדי איכות רפואיים בלבד הנקבעים על ידי הרופאים הנבחרים בשיתוף עם גורמים נוספים בהובלת המכון לאיכות ברפואה והאיגודים המדעיים.
    4. הוועידה מדגישה, כי התשתית לרפואה איכותית היא האמון ההדדי בין המטופל לרופא, ועל כן חובתו הראשונית של הרופא היא כלפי המטופל ובריאותו. הוועידה רואה בדאגה רבה את ניסיונותיהם של המעסיקים להפוך את מחויבותו של הרופא למטופליו משנית למחויבותו של הרופא למוסד הרפואי או למבטח. 
    5. לרופאים אחריותיות ((accountability כלפי מטופליהם, ולכן יש להעניק רק להם את סמכות ההחלטה לגבי הטיפול הרפואי המתאים. הוועידה רואה בשלילה את מעורבותם של גורמים שאינם מטפלים ישירות במטופל בשיקול הדעת הרפואי של הרופא המטפל, ומטילה על הוועד המרכזי לפעול לשמירה על עצמאות שיקול הדעת של הרופא. הוועידה מטילה על הוועד המרכזי ליישם החלטה זו בכל דרך הנראית לו, לרבות בקידום חקיקה.
    6. הוועידה קובעת כי לנוכח המגמה הגוברת במערכת הבריאות לדחיקת שיקולים רפואיים בפני שיקולים כלכליים, חיוני כי בראש כל המערכות הרפואיות ובראש כל הדרגים הרפואיים - לרבות מנכ"ל משרד הבריאות, מנהל רשות בתי החולים הממשלתיים, מנהלי בתי החולים, האגפים, קופות החולים, המחוזות, הנפות והמנהלות – יעמדו רופאים. לפיכך, הוועידה מברכת את הר"י על עמדתה כפי שהובעה בדיון שהתקיים בנושא בבג"ץ אשר עסק במינוי מנהל בית חולים שאינו רופא.
    7. הר"י מברכת את הרופאים שהכשירו את עצמם להיות מנהלים מקצועיים במערכת הבריאות וקיבלו הכשרה בהתאם.
    8. הוועידה קוראת להר"י להמשיך ולהיאבק ביתר שאת על גבולות המקצוע,נגד ניסיונות להעביר פעולות רפואיות לשאינם רופאים ולשמור על החלטות הרופא במסגרת מתן הטיפול למטופל חפות מכל שיקול שאינו רפואי גרידא.

     

    מקצוע חופשי

    1. הוועידה חוזרת וקובעת כי מאחר שמקצוע הרפואה הוא מקצוע חופשי וייחודי, ובהתבסס על חוק יסוד: חופש העיסוק, יש לעמוד על זכותו הבסיסית של הרופא לעשות בזמנו החופשי כרצונו, בלי להגביל את עבודתו הרפואית לאחר שעות עבודתו כשכיר. הוועידה מברכת על מאבקה של הר"י בשמירה על חופש העיסוק של הרופאים, בין היתר באמצעות פנייה לערכאות בנושא, וקוראת להר"י להמשיך להיאבק ולהגן על חופש העיסוק של הרופאים.
    2. הוועידה מברכת את הר"י על מתן גיבוי לרופאים שמבקשים לבחור את מעסיקם. בין היתר עמדה זו מצאה את ביטויה בפסיקתו של כב' השופט אייל אברהמי בבית הדין האזורי לעבודה.
    3. הוועידה מברכת את הר"י על תגובתה עת ניסה משרד הבריאות להגביל מעבר רופאים בין קופות החולים. הוועידה קוראת להר"י להמשיך ולפעול באותה העוצמה ולנקוט צעדים ארגוניים, כשסיכומים בלתי חוקיים מאיימים על ציבור המטופלים והרופאים.
    4. הוועידה קובעת כי אין להטיל הגבלות על רופא במתן שירותים לכל מטופל לאחר שעות עבודתו כשכיר, ללא תלות בהשתייכותו של המטופל לקופה זו או אחרת, וללא תלות בהשתייכותו של הרופא למוסד זה או אחר, ובלי שהדבר ייחשב לניגוד עניינים. זאת, לטובת ציבור המטופלים ולטובת מערכת הבריאות.
    5. הוועידה קוראת להר"י להמשיך ולפעול נגד הוראות "תקנות הצינון" במתכונתם הנוכחית, ומגבה את החלטתה של הלשכה לאתיקה בנושא.
    6. הוועידה מכירה בכך שגיל הפרישה אינו צריך להוות חסם בפני המשך העיסוק ברפואה. לפיכך, היא מטילה על הוועד המרכזי לקיים משא ומתן עם המעסיקים בדבר מימוש חופש העיסוק של הרופאים בכל גיל. לפיכך הוועידה קוראת למשרד הבריאות והממשלה לפעול לשינוי בהסכמה של גיל הפרישה לרופאים לגמלאות. כל זאת במטרה להשאיר יותר רופאים מנוסים במערכת הציבורית.
    7. לצד זאת, הוועידה מטילה על הוועד המרכזי לבחון דרכים שונות, לרבות באמצעות חקיקה, כדי לאפשר לרופאים לצאת לפנסיה מוקדמת.
    8. הוועידה מברכת על עמדת הר"י כפי שבאה לידי ביטוי בכללי האתיקה כי הרופא לא ידרוש, לא יקבל ולא ייתן כל דמי תיווך בשל הפניית מטופל לבדיקה, לאבחון, לטיפול, לקבלת מכשור רפואי או בשל הפניה למקומות מרפא או למוסדות הבראה.
       

    גבולות המקצוע

    מקצועות רפואיים ומקצועות הבריאות
    - כללי
     

    1. הוועידה מכירה בצורך בטיפול רב-מערכתי ורב-תחומי במטופלים ובצורך בעבודת צוות. הוועידה קובעת כי על מנת להשיג את התוצאה הטובה ביותר למטופל  בראש הצוות חייב לעמוד רופא ,שהינו בעל הכשרה הרחבה ביותר.
    2. הוועידה מביעה התנגדות להצעות חוק, המאפשרות למטפלים סיעודיים, מקצועות הבריאות ואחרים לטפל בחולים ללא הפנייה והנחיית רופא וללא פיקוח רפואי לשם הגנה על טובת המטופל. הוועידה קוראת למשרד הבריאות לשים לנגד עיניו את טובת המטופל ואיכות הטיפול הניתן לו ולהדוף את הלחצים של גורמים שונים המתנגדים לעיקרון זה.
    3. הוועידה מבהירה, כי טיפול איכותי בחולים כרוך במאמץ משותף עם גורמים סיעודיים ומקצועות הבריאות, ומכירה בתרומתם החשובה של גורמים אלה למערכת הבריאות, כחלק מהצוות הרפואי, הנושא בעול הטיפול הרפואי ושותף לבעיות ולמצוקות המערכת. עם זאת, קובעת הוועידה, כי הרופא הוא המנהל אישית את הטיפול הרפואי במטופל, ומתוקף כך עליו לעמוד בראש הצוות המטפל – הן ניהולית והן מקצועית.
    4. הוועידה מברכת על הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות בחוק ראשי ואת יוזמות החקיקה להסדרת העיסוק במקצועות נוספים. הוועידה רואה בהסדרה החקיקתית הזו כלי שמירה להבטחת איכות הטיפול ובריאות הציבור וזאת ככל שגבולות מקצוע הרפואה נשמרים ונעשית בתיאום עם הר"י.


    איומים על גבולות המקצוע
     

    1. הוועידה רואה בדאגה רבה את ניסיונות המחוקק ומשרד הבריאות להעברת סמכויות והרשאות לביצוע פעולות קליניות רפואיות במטופלים, לעובדי בריאות שאינם רופאים כגון רוקחים, אחיות ועוד. הוועידה מביעה דאגה כי העברת הסמכויות ופעולות רפואיות כאמור, מביאה לכרסום ביחסי מטופל-רופא, להרחקת הרופא מן המטופל וכן לפגיעה במקומו ובמעמדו של הרופא בחברה וברפואה כולה באופן מיידי ולאורך זמן.           
    2. הוועידה מברכת על פעולותיה של הר"י במאבקה על שמירת גבולות מקצוע הרפואה, ורואה בדאגה רבה ניסיונות לפגיעה בהם, אשר בעת האחרונה באו לידי ביטוי בחוזר מנהל רפואה וסיעוד שקובע מקצוע של "אחות מומחית" בקהילה ומסמיך אחים ואחיות לבצע פעולות רפואיות שהיו עד כה בגדר סמכותם של רופאי המשפחה בלבד. הוועידה רואה בחוזר ובהוראותיו פגיעה במעמדו של הרופא וחמור מכך, איום על טובת המטופלים עד כדי סכנת חיים ולפיכך מברכת את הר"י על נקיטת צעדים ככל שנדרש ובכללם הכרזת סכסוך עבודה כפי שעשתה הר"י.
    3. הוועידה קובעת כי לא ניתן להשלים עם צעדים חד צדדיים שנוקט המחוקק ומשרד הבריאות להעברת סמכויות ופעולות רפואיות כאמור, וגורסת כי זוהי מדיניות פזיזה וחסרת אחריות שעלולה לסכן את שלומם של המטופלים. בהתאם הוועידה קובעת כי יש לפעול להסדרת גבולות המקצוע בין הרופאים ליתר מקצועות הבריאות, אך ורק בדרך של הידברות, תיאום מלא והסכמה עם הר"י.