לתוכן מרכזי
  • כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • רפואה ושואה – "עדים בלבן"

    תוכנית השתלמות "רפואה ושואה" של קמפוס הר"י מתמקדת בתחום הרופאים ומקצוע הרפואה בשואה. 
    התוכנית כוללת סמינרים בארץ, לפני ואחרי הנסיעה ובמהלך המסע בפולין או בגרמניה, ומשלבת ביקורים באתרים נבחרים בפולין או בגרמניה המאפשרים לקבל תובנות על העבר, וגם להתמודד עם דילמות רפואיות עכשוויות.
     

    מבנה הקורס: קורס פרונטלי
    תאריך התחלה: בקרוב
    מועד הקורס: יפורסם בהמשך
    קורס פרונטלי, 2 מפגשים בארץ ומסע בן 5 ימים בפולין או בגרמניה
    המסע גובש בשיתוף פעולה בין רופאים להיסטוריונים המתמחים בחקירת הנושא. מטרתו היא להפגיש את הרופאות והרופאים עם נקודות השפל המוסריות של מקצוע הרפואה ולחקור את תפקידם של הרופאים בשירות הנאצים בפשעי השואה מחד, ואת מעמדם ומעשיהם של הרופאות והרופאים שפעלו במסירות בגטאות ובמחנות מאידך.
    המסע בן חמישה ימים מתקיים בפולין או בגרמניה.
    התוכנית כוללת סמינרים בארץ לפני ואחרי הנסיעה, ובמהלך המסע בפולין או בגרמניה. תוכנית המסע משלבת ביקורים מודרכים באתרים היסטוריים של המשטר הנאצי, הקהילה היהודית ומקצוע הרפואה.
    המסע מיועד לחברי הר"י ולבני/ות זוג
    ניתן להירשם עד 2 משתתפים
    לתשומת ליבם של הרופאים עובדי המדינה – ימי המסע לפולין יוכרו כימי עבודה
    האישורים הפרטניים יהיו במסגרת וועדת הנסיעות ביה"ח/משרד ובכפוף להוראות התקשי"ר

    ד"ר מתי פוקס – יועץ אקדמי לתוכנית רפואה ושואה – "עדים בלבן".

    רדיולוג בכיר, בבי"ח אסותא אשדוד ובמרכז הרפואי הדסה. נציב בצוות המשימה בינ"ל של כתב העת Lancet Commission on Medicine and the Holocaust. רכז תוכנית לימודי רפואה ושואה ועמית מחקר במרכז יעקובוביץ' לאתיקה רפואית יהודית של הפקולטה למדעי הבריאות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. תחום מחקר בנושא פשעי מלחמה של רופאים נאצים, רדיולוגיה ותעשיית ההדמיה הרפואית תחת השלטון הנאצי. מרצה אורח ומחנך סגל רפואי בנושא רפואה ושואה במסגרת בתי חולים, בה"ד 10, הר"י ובתי ספר לרפואה בארץ ובארה"ב.
    דואר אלקטרוני: [email protected]

    פרופ' ישראל שטראוס - מרצה פרופ' מן המניין בפסיכיאטריה, פקולטה לרפואה ע''ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב, מנהל מערך פסיכיאטריה, מעיני הישועה. עורך ראשי של ג'ורנל  ISRAEL JOURNAL OF PSYCHIATRY, יו''ר ועדת האתיקה של האיגוד הפסיכיאטריה וחבר לשכת אתיקה של הר''י. חוקר ומרצה בתחום תפקיד של פסיכיאטרים בשואה, גורל של חולי נפש בעידן גרמניה הנאצית והשלכות אתיות לרפואה היום.

    מר שמחה שטיין - מדריך הקבוצה חוקר היסטוריה ומחנך, מראשוני המדריכים בפולין. לשעבר מנכ"ל מוזיאון בית לוחמי הגטאות.
     

    ציונה גרינברג – ראש תחום הדרכה, פיתוח ורווחה
     

    מייסדי והוגי רעיון המסע:

    פרופ' שאול מ. שאשא פרופסור לרפואה בפקולטה לרפואה של הטכניון ומנהל לשעבר של בית החולים לגליל המערבי נהריה. עסק בחקר התחלואה והרפואה בתקופת השואה, והיה ממקימי המרכז לחקר הרפואה בתקופה השואה בפקולטה לרפואה בטכניון. יוזם ומארגן את "כנסי נהרייה על הרפואה והשואה".  לאחרונה מתמקד בעיקר בחקר התחלואה המאוחרת בניצולים ובצאצאיהם.

    פרופ' נחמן אש ראש חטיבת הבריאות, מכבי שירותי בריאות. פרופסור חבר במחלקה למנהל מערכות בריאות, אוניברסיטת אריאל. הוביל כקצין הרפואה הראשי בצה"ל מספר משלחות של אנשי רפואה למסעות בפולין.

    ד"ר מרים עופר מרצה בתכנית ללימודי השואה במכללה האקדמית גליל המערבי. מתמחה בחקר הרפואה היהודית בשואה ובחקר חיי היומיום בגטאות היהודיים תחת השלטון הנאצי. מחקרה בנושא מערך הרפואה בגטו ורשה ראה אור כספר בהוצאת יד ושם. ניהלה את המכון ללימודי השואה ע"ש חדוה אייבשיץ.

    פרופ' שפרה שוורץ, היסטוריונית של הרפואה והבריאות. פרופסור במרכז לחינוך רפואי ע"ש פרופ' משה פריבס, הפקולטה למדעי הבריאות אוניברסיטת בן גוריון בנגב.חוקרת במכון גרטנר לאפידמיולוגיה וחקר מדיניות הבריאות, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר. משנה ליו"ר החברה העולמית להיסטוריה של הרפואה ISHM והחברה הישראלית להיסטוריה של הרפואה.

    לפרטים ניתן ליצור קשר עם אסתי ינקו

    לשאלות ובירורים מחלקת השירות 03-6100471

    "יצאתי לפני מספר חודשים, זוגתי ואני, לטיול ,בעקבות השואה ופעילות רופאים בשואה בפולין.

    חשבתי שאני מכיר את נושא השואה מעצם היותי דור ראשון לניצולי שואה מפולין.

    הסיור היה מהמם, מושקע ובתנאים טובים, אבל היותר חשוב היו המקומות, המרצים, 
    המלווים, החומר שקיבלנו כל יום. זאת הייתה חוויה מיוחדת. חוויה שמבחינתי )וכך גם אשתי), העשירה אותנו ותרמה לנו רבות לחשיפה נוספת.

    הסיור מומלץ בחום לכל רופא.

    המילה האחרונה - יש הרבה מעבר למה שאנו יודעים ומבינים. לא לפספס, לא להפסיד. חשוב גם שני מפגשי הדרכה לפני היציאה. מעין שיעורי בית".

    ד"ר אייליג ישראל ועצמונה ("עדים בלבן" 2017)

     

    "למרות שחלפו שנתיים וחצי, המסע זכור לי כחוויה מרגשת ומעשירה. לא הייתה לי הזדמנות להצטרף כ"רופאה מלווה" לבתי שנסעה לפולין עם חבריה לבית הספר, כך שמבחינתי החוויה הייתה ראשונית וחזקה. החלקים שנוגעים לנו, כרופאים, הן מזווית הראייה של הרוע (הרפואה הנאצית) והן מצד האנושיות והחמלה (הצוותים הרפואיים היהודיים) היו בעלי משמעות מיוחדת. 

    הטיול אורגן באופן מעולה, והמלווים (המדריך, ומומחי התוכן) העשירו אותנו "סביב השעון" בתכנים רלוונטיים.

    ממליצה בחום לכל עמיתי." 

    ד"ר רחלי וולף מירון ("עדים בלבן" 2015)

    לצפייה בקטעים מהקורס:

    עדים בלבן |תכנית רפואה ושואה בברלין 2019
    עדים בלבן |תכנית רפואה ושואה בפולין 2013
    • נושאי הקורסים ו/או מועדם ו/או הפורמט שלהם נתונים לשינויים לפי צרכיה של הר"י ו/או המשתתפים בהם, והר"י תהיה רשאית לבטל ו/או לשנות את נושאי ו/או מועדי ו/או מיקומיהם, במתן הודעה למשתתפי הקורסים.
    • כל מידע ותוכן המופיע בבית הספר המקוון ו/או בקורסים המוצעים על ידי ההסתדרות הרפואית נועד להשכלה בלבד ואין לראות בו ייעוץ רפואי או משפטי. יישום התכנים הנלמדים הינו באחריות המלאה של הלומד ואין ההסתדרות הרפואית בישראל אחראית בין באופן ישיר או עקיף לתוכן המתפרסם והנלמד ולכל נזק או אובדן שעלול להיגרם ללומד או לכל צד שלישי בעקבות שימוש בתוכן. כל החלטה או פעולה שתעשה בהסתמך על התכנים, הם לחלוטין באחריות הבלעדית של הלומד.
    • מספר המקומות מוגבל