• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • למען הרופאות והרופאים ולטובת הרפואה

    מה תרצו למצוא?

    11.2011 – חובת דיווח על מטופלים, פגיעה מינית בהריון ולידה


    חובת דיווח על מטופלים – מציגה ד"ר אסתר גרנט, אורחים: ד"ר מיכאל שניידמן – יו"ר הוועדה האתית של האיגוד לפסיכיאטריה בישראל ופרופ' יובל מלמד – נציג האיגוד לפסיכיאטריה בישראל.

     

    ד"ר גרנט מתארת את הסיטואציה אליה נקלעה במהלך עבודתה: גבר שאובחן כבר בגיל 16 כפדופיל וקיבל טיפול בכדי לשלוט על הדחפים שלו, הגיע למרפאה. גורמים בהנהלה נכנסו ללחץ והחליטו שיש צורך לדווח על נטיותיו, מחשש שיש סכנה פוטנציאלית לסביבה בה הוא נמצא היום.

     

    מה המחויבות של מטפל/רופא פסיכיאטר כשהוא חושב שיש סכנה ממשית ברמת קונקרטית נמוכה/גבוהה, ומה קורה אם מתברר במהלך שיחה שהמטופל  עבר עבירה פלילית. מה המחויבות שלנו כרופאים? מוכרות סיטואציות אחרות, לדוגמה: רופא שבודק מטופל חולה אפילפסיה ונדרש לדווח על כך לצד שלישי הממונה על הבטיחות בדרכים ולהפר את החיסיון הרפואי.

     

    רוב חברי הלשכה סברו כי חובת הדיווח קיימת רק במקרה של סכנה ממשית אך אם הרופא מעריך שמדובר בסבירות נמוכה, הסודיות הרפואית גוברת. החקיקה בישראל מכסה מצבים של מניעת פשע וגם של מעשים מגונים בידי בן משפחה או מי שאחראי על קטינים וחסרי ישע. הבעיה תהיה במצבים "האפורים".

     

    המסקנה היא כי יש לבחון כל מקרה לגופו, לבצע הערכה מקצועית ובאופן כללי בהתייחס לפשעים מן העבר שמתגלים לפסיכיאטר בזמן הטיפול, אין חובת דיווח.

     

    פגיעה מינית בהריון ולידה – פרופ' רכס הציג את מכתבו של פרופ' גמזו הממוען לפרופ' הרמן ופרופ' אינסלר ודיבר על הגברת המודעות של רופאים לנשים החוות בדיקה גניקולוגית כטראומה, באמצעות קביעת אחראי לתלונות במחלקות הגניקולוגיות ושילוט מתאים. המכתב הופנה אך ורק לגניקולוגיים ולכאורה יש כאן "סימון" שלהם כמי שמועדים להטריד מינית את המטופלות. חברי הלשכה התבקשו לתת דעתם על הצעה לתשובה למשרד הבריאות..

     

    האם נכון לתלות במרפאה שלט שאומר "אם נפגעת מינית את יכולה לפנות לאחראי ולהתלונן", האם לא מספיק השלט שתלוי היום במרפאות שמציין כי על פי חוק כל אישה זכאית לנוכחות אדם נוסף בחדר בעת הבדיקה? אחת מחברות הלשכה ציינה כי ישנן ברחבי הארץ רופאים שעברו הדרכה במתן טיפול למטופלות בעלות עבר  מסוג זה.

     

    חברי הלשכה חושבים כי יש מקום להדגיש בתגובה כי אין לייחד את הרופאים הגניקולוגיים באופן ספציפי, להדגיש כי המטופלות עלולות בכל מקרה לחוות את הטיפול כטראומה ללא קשר להתנהלות הרופא ולטעון כי אין מקום, מעבר לקיומו של נציב הקבילות בבית החולים, למינוי אחראי מיוחד לתלונות של הטרדה שכן הדבר בעצם אומר כי הרופאים הם "מטרידים בפוטנציאל" .

     

    על פי הצעת חברי הלשכה, גובש מענה משותף של האיגוד הגניקולוגי והלשכה לאתיקה.