• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • למען הרופאות והרופאים ולטובת הרפואה

    מה תרצו למצוא?

    5.2011 – השלכות הכרעת הדין שניתנה בתיק של ד"ר אריה פיגר


    השלכות הכרעת הדין שניתנה בתיק של ד"ר אריה פיגר – בהכרעת הדין בעניינו של ד"ר פיגר ציינה השופטת, כי ד"ר פיגר לא הורשע משום שהיתה חפיפה בין עבודתו בבית החולים לטיפול במרפאתו הפרטית, ולא משום שסירב למסור אינפורמציה בבית החולים, אלא משום שייעץ למתלוננים לפנות אליו באופן פרטי, וכך יצר לעצמו צינור לקבלת כספים עבור אינפורמציה הקשורה לעבודתו בבית החולים, שבין אם היה מוסר אותה במחלקה ובין אם לאו – כסף לא יכול היה לקבל עבורה. עוד ציינה השופטת, שיש מחדל והמצב שבו רופא מטפל באותו חולה בשני כובעים הוא מצב טעון, בעייתי ובהתייחס למערכת שמדובר בה – מתבקשת האמירה כי מדובר במצב לא בריא. קווי הגבול, מטבע הדברים, הם עדינים. אלא שדווקא משום כך לא ניתן להתעלם מהם.

     

    מעמד התקש"יר – הסדר קיבוצי חד צדדי שחל על עובדי מדינה ועל עוד כמה מגזרים. למגזרים שאינם קשורים לתקש"יר יש כללים משלהם.

     

    הדיון נערך בשתי רמות:

    1. קונקרטית ופרקטית – ישנו תקש"יר עם 9 נקודות. האם הלשכה לאתיקה מעוניינת להוביל מהלך שיביא לשינוי בתקש"יר.
    2. עקרונית – רפואה ציבורית שווה לכולם או מתן מקום לרפואה פרטית ועלו נקודות רבות: רוב הרופאים עוסקים בעבודה ציבורית וגם בפרקטיקה פרטית, ורובם נמצאים במצב הנ"ל ועוברים על הכללים. כמו כן עלתה השאלה המתייחסת לאוטונומיה של החולה אשר מעוניין בטיפול רפואי מיידי ולא עתידי.

     

    חלק מחברי הלשכה סברו כי מאחר והרופאים עובדים גם ברפואה הציבורית וגם ברפואה הפרטית יש מקום לקבוע כללים ברורים ולהפריד בין שני העולמות. חלקם אף ציינו כי מצאו דרכים להפרדת עבודתם על ידי הפרדה גיאוגרפית של המרפאה או המטופלים. לעומת זאת, חלק מהחברים טענו שצריך לעשות הפרדה אך לאפשר לחולים מהמערכת הציבורית להגיע גם לקליניקה הפרטית. אם רוצים להיות פרקטיים צריך לשים גבולות של מקרי קצה, צריך לחשוב על תקופת צינון, להתמקד בפרטים הקטנים ולפרסם את ההחלטה בכל המחלקות.

     

    הועלה הקשר בין הרופא והמטופל בתחום הפסיכיאטריה, שם הרצף הטיפולי חשוב ביותר. מנגד, בפסיכיאטריה קיימת תלות ועלולה גם לעלות טענה שהרופא יצר תלות מכוונת כדי להשיג המשכיות של מתן טיפול באופן פרטי.

     

    נקודות נוספות: חשיבות היכולת לעקוב אחרי המטופל הציבורי במערכת הציבורית, חשיבות למאבק על תנאי הרופאים באופן שלא ידחוף אותם לרפואה הפרטית, איזון בין אוטונומיה ושיוויון, מגבלות ברורות על העירוב בין שתי המערכות תוך ציון הדברים הפסולים על מנת לכוון את הרופאים.

     

    נקבע כי ייעשה ניסיון לבחון מחדש את הוראות התקש"יר בעניין זה מול משרד הבריאות ונציבות שירות המדינה.