• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • למען הרופאות והרופאים ולטובת הרפואה

    מה תרצו למצוא?

    5.2010 - השמצה אנונימית של רופאים במדיה, דילמות אתיות שעמדו בפני משלחת הסיוע של חיל הרפואה של צה"ל להאיטי


    השמצה אנונימית של רופאים במדיה - פרופ' רכס תיאר בפני חברי הלשכה את ההשמצות האנונימיות שפורסמו נגד רופאים, לדוגמא, הכתבה שפורסמה בטלוויזיה אודות הבדיקות שמבוצעות בביה"ח שניידר במכשירים מיושנים כביכול. פרופ' רכס טוען, כי לדעתו לגיטימי להעביר ביקורת בונה אך יש לקחת אחריות על הביקורת.

     

    חברי הלשכה העלו הצעות שונות:

    • רופא שמבקש להתלונן על רופא/ מוסד אחר, יפנה קודם כל למי שבכוונתו להתלונן נגדו לפני שמדווח על כך לתקשורת.
    • הלשכה לאתיקה תפנה למועצת העיתונות בעניין.
    • הלשכה לאתיקה תקבל החלטה, כי התנהגות כזו אינה אתית ואינה מקובלת. 

     

    דילמות אתיות שעמדו בפני משלחת הסיוע של חיל הרפואה של צה"ל להאיטי – מצגת חיל הרפואה באמצעות קרפ"ר ונציגי החיל. עם רעידת האדמה בהאיטי, התקבלה החלטה אסטרטגית בדרג הצבאי והמדיני ומשלחת ישראלית הגיעה להאיטי תוך 89 שעות והייתה המשלחת הראשונה בשטח. לפיכך, עמדו בפני המשלחת אתגרים ודילמות אתיות רבות. הדילמה המרכזית ברפואת אסונות הינה של רפואה במשאבים מוגבלים בתנאים קיצוניים, במיוחד במקרה כמו של האיטי כאשר אין תשתית רפואית.

     

    המשלחת עסקה בגורמים הבאים: דבקות במשימה, קביעת תפיסת הפעלת בי"ח, פריסת בי"ח, פעילות בי"ח, מדיניות האשפוז והפעלת בי"ח ומציאת פתרונות יצירתיים בכדי לאפשר טיפול רפואי במיטבו. השיקולים האתיים באסון המוני התבטאו בטריאז', אופן מערך האשפוז, שחרור חולים ולקחים.

     

    במהלך התקופה בה שהתה המשלחת בהאיטי, עלו דילמות שונות ועוד רבות שלא פורטו כגון: חיסון אוכלוסיית הפצועים בטטנוס, מהו גבול האחריות של הרופא לפצוע ומשפחתו, מה קורה עם שחרור "הומלס" פצוע, טיפול בחללים ועוד. לפיכך, צה"ל חושב כי אחד הלקחים מהמקרה הוא נתינת כלים רבים יותר מראש למשלחות הבאות, ולכן, ישמחו לשתף פעולה עם הלשכה לאתיקה לגיבוש הכללים.

     

    בדיון שנערך, חברי הלשכה פרגנו לחיל הרפואה שהפגין מקצוענות רבה ואנושיות ועל הכבוד הרב שהביאו למדינה. הלשכה לאתיקה כתבה נייר עמדה בנושא ארוע רב נפגעים וחלק מן הכללים רלוונטיים גם לכאן. חברי הלשכה הדגישו את הערכתם לדיונים האתיים שערכו חברי המשלחת כדבר שבשגרה והוסכם כי יש צורך בהקמת צוות שיסייע בקבלת החלטות בדילמות האתיות שעולות בשטח ויגבש החלטה באיזו גישה יש לנקוט, אך יחד עם זאת יש להיזהר מקביעת כללים אתיים נוקשים שלא יאפשרו גמישות ע"ס נסיבות ספציפיות. חשיבות מרכזית קיימת למתן ארגז כלים אתי מראש לצוותים שעלולים להישלח למרכזי אסון.