• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • למען הרופאות והרופאים ולטובת הרפואה

    מה תרצו למצוא?

    4.2010 - התפר הדק שבין רפואה פרטית וציבורית, שינוי רישום רפואי לדרישת המטופל


    התפר הדק שבין רפואה פרטית וציבורית – מצגת ד"ר ריטר וד"ר סרפוב, בהשתתפות נציגי הקופות. ישנם מקרים בהם רופאי בתי חולים ציבוריים מפנים מטופלים לטיפולם הפרטי. כדוגמא, המקרה של ד"ר פיגר, שהורשע על הפניית מטופלים אליו באופן פרטי. ייתכן ואימץ לעצמו נורמה קיימת אך לא הבין את חומרת מעשיו. ישנן סוגיות החוזרות על עצמן: מטופלים המבקשים לקצר את התור ונקבעים להם מפגשים במסגרת הרפואה הפרטית, מן כרטיסי ביקור פרטיים למטופלים ברפואה הציבורית, המלצות רופאים ראשוניים לפנות לרפואה הפרטית, יחס מועדף למטופלים פרטיים המאושפזים בביה"ח הציבורי וכיו"ב.

     

    ב"שירותי הבריאות הכללית" ישנו חוזר המתייחס לנושא המתריע כי הנהלת הקופה שוללת כל תופעה של עירוב התחומים בין העבודה במרפאות ובתי החולים של הקופה ובין הרפואה הפרטית. ב"מכבי" ישנה התייחסות לנושא בחוזה של הרופאים, כי הרופא יטפל ברפואה הפרטית רק במטופלים שאינם מבוטחים בקופה.

     

    המצב הקיים מזמין בעיות אתיות:

    • המערכת הרפואית הפרטית יונקת ממערכת הרפואית הציבורית העמוסה והגבולות מטושטשים 
    • מעודד ביטוחים משלימים ופרטיים שמגדילים את צמיחת הרפואה הפרטית
    • קשה למנוע ניגוד אינטרסים כאשר הרופאים עובדים בשתי המערכות הרפואיות

     

    לפיכך, על הלשכה לאתיקה לנסות ולהגדיר את הגבולות בין המערכת הציבורית לפרטית.

     

    חברי הלשכה הסכימו כי ערבוב בין רפואה ציבורית לרפואה פרטית וקבלת תשלום עבור שירות שמטופל זכאי לקבל באופן ציבורי אינם מותרים.מאחר ובעיית אי השוויון היא אמיתית צריך להבטיח גבולות מינימליים שיבטיחו קבלת רפואה ציבורית טובה ומבוקרת יותר. 

     

    שינוי רישום רפואי לדרישת המטופל – מטופל טען שהואשם בהאשמות שווא בנושא של הטרדה מינית של רופאה וביקש למחוק את הרישום מתיקו הרפואי.

    האם מותר לרופא לרשום ברשומה הרפואית של מטופל הערה מסוג זה או שמא אין זה המקום הראוי? האם ניתן למחוק לבקשת מטופל הערה מהרשומה הרפואית?. כמו כן, האם רופא יכול לקבוע כי היתה הטרדה מינית?

     

    בדיון הדגישו היועצות המשפטיות של הלשכה כי על-פי החוק מיועדת הרשומה הרפואית לרישום מידע רפואי ונועדה לצרכי טיפול במטופל, וכי מקומן של הערות כאלו הוא בתרשומת האישית של הרופא. אם המטרה להזהיר רופאים אחרים, יש את האפשרות לדווח לניהול סיכונים/להנהלה ולתעד את הפניה. בכל מקרה יש לקחת בחשבון שבמידה ורשומה מסוג זה תגיע למעסיק של המטופל, ייגרם נזק למטופל וקיים פוטנציאל תביעה.

     

    דעות החברים היו חלוקות הן בעניין תיעוד האירוע ברשומה הרפואית והן בעניין מחיקת הרשומה לבקשת המטופל אולם הוצעו כמה חלופות כגון תיאור עובדתי של אמירות המטופל על-פי קביעה של "הטרדה מינית" שיש בה סובייקטיביות או קריאה לעד בעיצומה של ההתרחשות.