• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • למען הרופאות והרופאים ולטובת הרפואה

    מה תרצו למצוא?

    8.5.2011: כנס חירום בנושא המשבר בפתולוגיה


    כחלק מן הצעדים הארגוניים שנוקטת הר"י במסגרת סכסוך העבודה הקיבוצי עליו הכרזנו, נערך ביום א', ה-8.5.11, כנס של כלל הפתולוגים בישראל. אל הכנס אשר נערך במרכז הרפואי שיבא הגיעו מעל 100 רופאים פתולוגים.  כמה עובדות על הפתולוגים

    חשיבות מקצוע הפתולוג, אשר אחראי על אבחון גידולים סרטניים ומעניק לחולים טיפול בהתאם, ידועה לכל.
     

    הפתולוגיה מוגדרת – הן על ידי האוצר והן על ידי ההסתדרות הרפואית – כמקצוע במצוקה, והר"י דורשת הכפלת התוספת למקצועות האלה, לעומת התוספת המוצעת על ידי האוצר. בסך הכל, עובדים כיום במדינת ישראל 119 רופאים מומחים בפתולוגיה, כש-60% מהם בני 50 ומעלה. על פי התחזית, ירד בתוך חמש שנים מספר הפתולוגים המומחים ב-10%, ומגמת הירידה תמשיך ותחריף עוד יותר בחמש השנים הבאות.

    את הכנס פתח ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר הר"י, אשר עדכן בדבר התקדמותו של מאבק הרופאים להצלת מערכת הרפואה הציבורית, תוך פירוט דרישות הר"י ופעילותה. ד"ר אידלמן אמר כי מאבק הרופאים העלה למודעות הציבורית את חשיבות המקצועות השונים ברפואה ובהם - עבודת הפתולוגים, המתבצעת מאחורי הקלעים. ללא החלטה של הממשלה להציל את הרפואה הציבורית, בריאות הציבור תמשיך להיפגע מהמצב הקשה, אליו נקלענו. מדינת ישראל עוברת לרפואה של אשליות, שמנוהלת במתכונת של כיבוי שריפות, ואין עתיד אם לא נחולל שינוי".

    אחריו נאמו ד"ר יצחק זיו נר, סגן יו"ר הר"י ויו"ר אר"מ, אודות תופעת המקצועות במצוקה בתחום הפתולוגיה ובכלל. ד"ר זיו-נר הסביר בין היתר כי התקינה בתחום הפתולוגיה, שהוגדרה עוד בשנת 1976, שוב אינה רלוונטית כיום – משום שהיא מבוססת על כמות מיטות בבית חולים בעוד 75% מהבדיקות הפתולוגיות אינן מתקבלות  מבתי חולים, אלא ממכונים, ומרפאות חיצוניות. על פי מחקר שנערך בהזמנת הר"י, על מנת להבטיח שירות וטיפול איכותי לחולים בארץ, נדרשת הגדלה מיידית של 153% במספר הפתולוגים.

    ד"ר יהודית זנדבנק, מנהלת המכון לפתולוגיה הרחיבה אודות השלכות העומס, המוביל לעיכוב מתן התשובות לחולים ולטעויות רבות. ד"ר זנדבנק הסבירה כי הפתולוגיה מהווה כיום בסיס לרפואה המודרנית – וללא הרופא הפתולוג, העומד מאחורי הקלעים – לא יוכל הרופא המקצועי לעבוד. מספר הרופאים הפתולוגיים בישראל עומד על 1.96 רופאים מומחים ל-100 אלף תושבים, לעומת 4.43 רופאים ל-100 אלף בארה"ב, ופתולוגים בישראל מבצעים יותר מפי שניים בדיקות בהשוואה לעמיתים בעולם. ד"ר זנדבנק מתריעה כי עומס היתר גורם לטעויות אבחון, לרבות חשש לטעויות בחולי סרטן. העומס הזה מעכב גם מתן תשובות לחולים – מה שעלול להיות קריטי לחולי סרטן, והמצב חמור עוד יותר בבתי חולים בפריפריה".

    פרופ' איריס ברשק, מנהלת המכון לפתולוגיה במרכז הרפואי שיבא בו נערך הכנס, הדגישה כי מקצוע הפתולוגיה התפתח ועשה שינויים אדירים ברמה הבינלאומית והארצית, בעוד שהתקנים במכונים לא השתנו מזה עשרות שנים.

    אחריה עלה לבמה פרופ' ארנון אפק, סגן מנהל המרכז הרפואי שיבא, אשר העלה את נושא משבר הרפואה הציבורית הסובלת משחיקה ומחסור במשאבים, כחלק בלתי נפרד ממצוקת הפתולוגים. בסיומו של הכנס נערך פאנל פורה בהשתתפות רופאים בכירים ומתמחים בפתולוגיה.

     לתמונות נוספות