• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • למען הרופאות והרופאים ולטובת הרפואה

    מה תרצו למצוא?

    9.2018 - חוק הפונדקאות בישראל, היכן לתעד אלימות נגד רופאים, נייר עמדה בדיקות אינטימיות


    אורחים: פרופ' רוני מימון, ד"ר אניס עומר, ד"ר גל וגנר קולסקו, ד"ר אולג דוידזון

    • חוק הפונדקאות בישראל – ד"ר אניס פנתה ללשכה לאתיקה בסוגיה העוסקת בחוק הפונדקאות. הנושא אינו חדש אך לאחרונה הסוגיה עלתה לא פעם לכותרות הראשיות בתקשורת וזאת לאור שינוי החוק הדורש בדיקת זכאות ומפלה אבות יחידנים. הליך הפונדקאות הינו הליך רפואי לכל דבר והוא דומה מאוד להליך של תרומת איברים. קדימות במתן תרומת איבר למטופל נקבעת על פי שיקולים רפואיים בלבד, אזי מדוע פונדקאות, שהינה הליך רפואי, נמנעת מקבוצת אוכלוסייה מסוימת והמדינה מתערבת בשיקולים?

      נערך דיון מעניין ופורה על ידי חברי הלשכה לאתיקה ועלו התחבטויות לגבי התערבות הלשכה בנושא במגבלות החוק. יחד עם זאת, הוסכם על ידי החברים כי ישנו אי צדק חברתי בעניין.
       
    • רישום בתיק הרפואי בנוגע לאלימות נגד רופאים – בעקבת פנייה שהתקבלה בלשכה לאתיקה ממשרד הבריאות, נערך דיון היכן לתעד אלימות נגד רופאים. הלשכה התייחסה הן לתיעוד אירוע אלימות מצד מטופל והן לתיעוד אירוע אלימות מצד מלווים.

      לעמדת חברי הלשכה לאתיקה, ניתן ואף נדרש לתעד התנהגות אלימה מצד המטופל בתיק החולה, כחלק מהרשומה הרפואית, אם היא מהווה חלק מהאבחנה הרפואית במסגרת הטיפול. יש לתאר את ההתנהגות האלימה של המטופל בצורה מקצועית, אובייקטיבית ומדויקת ככל האפשר, ללא נופך שיפוטי ותוך הימנעות מביטויי תגובה רגשיים. 

      ככלל, אין לתעד אלימות מצד מלווים ברשומה של המטופל, שכן לרוב אין היא נוגעת לאבחנה. במקרים חריגים, לדוגמא כאשר כתוצאה מאירוע אלים כלשהו נמנע מתן טיפול או כאשר תיאור הסביבה הקרובה של המטופל רלוונטי לאבחנה (למשל, בטיפול פסיכיאטרי), ייתכן צורך ענייני לפרט ברשומה הרפואית גם אירועים מסוג זה.

      חברי הלשכה לאתיקה סברו כי מומלץ לתעד אירועי אלימות, מצד מטופלים או מלווים, גם במספר מקומות מתאימים נוספים: בדו"ח אירוע חריג, במכתב מפורט למנהל הרפואי של המוסד, בתרשומת אישית של המטפל, באמצעות דיווח למוקד האלימות של הר"י.

      ישנה חשיבות רבה לכך שתהיה אפשרות דיווח ותיעוד במוסד הרפואי באמצעות מערכת מסודרת ומרוכזת, אשר תהיה ייעודית לכך ותתאים הן לתיעוד אלימות מצד מטופלים והן לתיעוד אלימות מצד מלווים. מדובר בצורך שאפשרויות התיעוד האחרות אינן עונות עליו בצורה טובה.
       
    • נייר עמדה בדיקות אינטימיות – בעקבות דיון שנערך בלשכה לאתיקה באוגוסט 2018, הוצגה הטיוטה הראשונה של נייר העמדה וקבלת הערות מחברי הלשכה.
       

    לקריאת נייר העמדה – לחץ כאן