מהדורת ינואר 2016

חדשות הר"י

כנס 20 שנים לחוק זכויות החולה

כנס 20 שנים לחוק זכויות החולה – הישגים ואתגרים (מרכז פרס, 18.1.16)

הר"י מציינת השנה 20 שנים לחוק זכויות החולה שנחקק בשנת 1996. במסגרת זאת נערך הכנס הראשון בנושא – "20 שנים לחוק זכויות החולה – הישגים ואתגרים" במהלכו התנהלו שלושה פאנלים.

את הכנס פתח יו"ר ההסתדרות הרפואית, הד"ר ליאוניד אידלמן וציין כי חוק זכויות החולה הוא הבסיס לרופאה וכי בראייה לאחור ניתן להבחין כמה החוק השפיע על רופאים, מטופלים וכדומה – השפעת החוק מורגשת בכל יום.

בכנס התארח גם מנכ"ל משרד הבריאות מר משה בר סימן טוב מנכ"ל משרד הבריאות שמצא את הקשר בין חוק ביטוח ביראות ממלכתי וחוק זכויות החולה:  "השנה אנו מציינים 21 שנים לחוק ביטוח בריאות ממלכתי ו- 20 שנים לחוק זכויות החולה. השילוב בין החוקים יצר שינוי במערכת הבריאות ובכלל בחברה הישראלית. מדינת רווחה, תשתית לסולידריות חברתית. המציאות התפתחה והחוק חלחל ושינה את התרבות בתוך המערכת. יש לחשוב על הפאזה הבאה. התחלנו עם החולה, היום מדברים על מטופל והפאזה הבאה היא המטופל כאדם במרכז המערכת - יש להפוך את המטופל לשותף מלא ואמיתי בתוך הטיפול. יש לארגן לשם כך את המערכת ולבצע שינויים."

בפאנל 1 – האם החוק לא עלה כסף כפי שהצהירו במהלך חקיקתו? שהנחה מתן חודורוב (פרשן כלכלי, ערוץ 10) השתתפו ד"ר נחמן אש – ראש חטיבת הבריאות, מכבי שירותי בריאות, ד"ר יאיר בירנבאום – רופא ראשי, שירותי בריאות כללית, פרופ' קובי גלזר – ראש התוכנית לניהול מערכות בריאות, אוניברסיטת ת"א, ד"ר ליאוניד אידלמן – יו"ר ההסתדרות הרפואית.

דנו כאמור בפן הכספי של החוק: ישנה משמעות כלכלית לחוק זכויות החולה – אשפוז המטופל, הוצאות הקופה, טופסי הסכמה שחושפים את המערכת לתביעות. בפני המוסד הרפואי עומדות שתי ברירות:

  1. לקיים כל פסיק בחוק מתוך כסף שאין 
  2. לעגל פינות ולהסתדר עם מה שיש

הבדל בין אידיאלים למציאות.

בפאנל 2 - היבטים ציבוריים ופוליטיים של החוק שהנחתה  דנה ויס (עיתונאית ומגישת טלוויזיה, ערוץ 2), השתתפו מר רן כהן – שר לשעבר ויוזם הצעת החוק, מר שמוליק בן יעקב – יו"ר האגודה לזכויות החולה, עו"ד אורנה לין – בעלת משרד "אורנה לין ושות'", עו"ד לאה ופנר – מזכ"ל ההסתדרות הרפואית בישראל, ד"ר ליאוניד אידלמן – יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל

את הפאנל פתח מר רן כהן, יוזם החוק וציין כי חוק זכויות החולה נולד באקראי לגמרי במהלך  שביתת האחיות הגדולה שנמשכה 18 ימים, שביתה שקבעה את תנאי האחיות עד לימים אלה. הרופאים שבתו רעב עם האחיות ואנחנו איתם. סיום שביתת האחיות היה אירוע בבנייני האומה ולשם הוזמנה השופטת הדסה בניטו. היא עלתה לבמה ונתנה הרצאה מהממת על איך החולה הוא אדם חסר זכויות מרגע כניסתו למוסד הרפואי: תקום, תשב, אל תסתכל בתיק הרפואי שלך. בגמר ההרצאה שלה, תהיתי כמה למדתי על זכויות האדם משופטת. ראיתי ברוחי את משפחתי וקרוביי בסיטואציה הזו.

בפאנל 3 – השפעות החוק על יחסי רופא-מטופל, הטיפול הרפואי והרפואה שהנחה ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר הר"י, השתתפו: מר מידד גיסין – יו"ר צב"י – צרכני בריאות ישראל, ד"ר ערן הלפרן – יו"ר איגוד מנהלי בתי חולים של הר"י, פרופ' רליקה הרשקוביץ – יו"ר החברה US מיילדות וגינקולוגיה של הר"י, ד"ר יוסי ולפיש – איגוד רופאי המשפחה של הר"י, ד"ר אפרים זוהב – סגן יו"ר הר"י, גב' טליה חלמיש-שני – מנכ"ל משותף, מדנס, סוכנות לביטוח בע"מ, פרופ' יעקב סוסנה – יו"ר איגוד הרדיולוגים של הר"י.

בפאנל דנו בסוגיות האם המצב היום שונה ממה שהיה לפני 20 שנה בתחום של יחסי רופא-מטופל? האם החוק שינה את מאזן הכוחות בין הרופא והמטופל? האם יש השפעה של אמצעי התקשורת ואיך היא משפיעה?

בנוסף, את הכנס כיבד בנוכחותו מזכ"ל ההסתדרות הרפואית העולמית, הד"ר אוטמר קלוייבר ששפך אור על החוק ועל ההשקפה העולמית: "השאלה היא האם המטופל זוכה בטיפול הרפואי הנחוץ והאפקטיבי שהוא רוצה. ישראל נמצאת בקדמת הבמה בתחום זכויות החולה - וגם ביכולת לספק את הטיפולים, טכנית ואתית. זה לא אומר שהכל מושלם, אך בשום מדינה בעולם זה לא מושלם".

הכנס נחתם במושב – האם הגיע הזמן לחוק זכויות המטפל בהשתתפות ד"ר חגי ציון, סגן יו"ר הר"י והרצאה של ד"ר תמי קרני, יו"ר הלשכה לאתיקה של הר"י.

למצגת של ד"ר תמי קרני, יו"ר הלשכה לאתיקה של הר"י 
להרצאה של ד"ר אוטמר קלויבר, מזכ"ל ה-WMA